Batom, Pektyny jabłkowo-cytrusowe 150g, 100% naturalna substancja żelująca
** DATA WAŻNOŚCI 2024-04-26 **
Pektyny jabłkowo-cytrusowe - naturalna substancja żelująca do przygotowania domowych dżemów, przetworów, powideł, marmolady i galaretek bez cukru.
Pektyny nie zawierają cukru, alergenów ani konserwantów.
Sprawdź nasz przepis na najmniej kaloryczną frużelinę z rabarbaru (tylko 18kcal w 100g!) - omawiamy w nim zasady stosowania pektyn w dżemach i frużelinach owocowych
Stosowanie pektyn:
- Stosuj w proporcji 30g pektyn, 2kg owoców i 1kg cukru lub innych substancji słodzących (w przypadku innych substancji słodzących, reguluj słodkość przetworu stopniowo)
- Mieszanka nie wymaga stosowania dodatkowych substancji zagęszczających
- Do gotujących się owoców dodać szklankę cukru* wymieszanego z zawartością opakowania. Gotować 3-5 minut. Dosypywać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
- Napełnij dżemem dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone słoiki, zagotuj weki aby były szczelnie zamknięte
- Tak przygotowany dżem możesz przechowywać przez co najmniej rok.
*cukier można zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi - wtedy słodkość przetworu reguluj stopniowo
Wartości Odżywcze
Batom, Pektyny jabłkowo-cytrusowe 100% naturalna substancja żelująca
Masa netto: 150g
Składniki: pektyna jabłkowo-cytrusowa amidowana 100%.
Alergeny: Uwaga! Może zawierać gluten, orzechy, soję, seler i sezam.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 325,0kcal/1361,7kJ, tłuszcze 0,3g (w tym tłuszcze nasycone 0,1g), węglowodany 81,3g (w tym cukry 0,3g), błonnik 9,0g, białko 0,2g, sól 0,5g
Wartości odżywcze w 5g: wartość energetyczna 16,2kcal/68,0kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 4,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,4g, białko 0,0g, sól 0,0g
Producent: Józef Leśniak ul. Fieldorfa 17, 31-209 Kraków
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania: Do gotujących się owoców dodać szklankę cukru* wymieszanego z zawartością opakowania. Gotować 3-5 minut. Dosypywać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Porcja 30g pektyny na 2kg owoców i 1kg cukru*
*cukier można zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi - wtedy słodkość przetworu reguluj stopniowo