Lody włoskie na karagenie – Ninja Creami

0
Lody włoskie na karagenie – Ninja Creami
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

W końcu udało się stworzyć idealne lody a la włoskie, czyli soft serve! Kremowe, lekkie, półpłynne, ale nieroztopione!

To zasługa nowego zagęstników: karagenu, który tym razem został zastosowany w lodach przez autorkę przepisu @kokoczykoks

Karagen ma szerokie zastosowanie fit produktach: puddingach, szejkach proteinowych, ale okazał się również świetnym zagęstnikiemmdo lodów!

Udało się użyć odpowiednich proporcji i stworzyć lody o idealnej konsystencji!

Ze świetnym makro! 333 kcal i 36g białka w całym pincie!

Lody włoskie na karagenie – składniki

🍦300ml mleka proteinowego (może być również zwykle 1,5%)

🍦2,5g karagenu

🍦47g odżywki białkowej (tu BSN Syntha Vanilla Cheesecake)

🍦opcjonalnie słodzik lub aromat

Karagen zagotować z mlekiem mieszając trzepaczką cały czas – temperatura mleka musi przekroczyć 70C bo dopiero wtedy aktywują się właściwości zagęszczające karagenu. Powstanie coś w rodzaju rzadkiego budyniu, dodaj odżywkę i polecam krótko zblendować, choć nie jest to niezbędne, ale dobrze robi karagenowi. Odstaw do wystudzenia, gdy masa będzie chłodna i zacznie się galaretować wstaw do zamrażalnika.

Wystarczył jeden spin na light!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes