Lody Stracciatella – Ninja Creami

0
Lody Stracciatella – Ninja Creami
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jak osiągnąć efekt drobinek czekolady w lodach stracciatella?

Bardzo ważne jest wlanie płynnej, przestudzonej czekolady do lodowatej masy lodowej i szybkie zmiksowanie.

Zimno masy utwardza tężejącą czekoladę, a siła odśrodkowa rozbryzguje kropelki po całej masie. 

Efekt – znakomity. Zasługą smaku jest też baza – nieco bogatsza niż zwykle, bo choć proteinowa i bez cukru, to o wyższej zawartości tłuszczu, gdyż jest z dodatkiem śmietanki. Do tego przepisu bardzo sprawdzi się odżywka Xtend Whey Protein smak Vanilla Ice Cream

Lody Stracciatella – SKŁADNIKI

1 kubek, z tego dwie porcje

makro z czekoladą / bez na kolejnych zdjęciach

🤍🖤 200g serek grani

🖤🤍 30g odżywka białkowa waniliowa

🤍🖤 100g śmietanka 12%

🤍🖤 10g aromatu More Nutrition Chunky Flavor Stracciatella – jak widać ma tendencję do skamieniania się, ale daje się to zblendować

🖤🤍 Kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Stracciatella [markawlasna]

🤍🖤 Woda do granicy kubka

1. Zblendować, zamrozić.

2. Ocieplić 20 minut w temperaturze pokojowej – w tym czasie roztop czekoladę w mikrofali ( ok 10g, użyłam ciemnej czekolady bez cukru), mieszaj co jakiś czas by wystygła nie zastygając

3. Spin na programie light 

4. Zrób otwór w masie, wlej szybko płynną czekoladę i od razu włącz program extras.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes