![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9757-480x600.jpeg)
Jak osiągnąć efekt drobinek czekolady w lodach stracciatella?
Bardzo ważne jest wlanie płynnej, przestudzonej czekolady do lodowatej masy lodowej i szybkie zmiksowanie.
Zimno masy utwardza tężejącą czekoladę, a siła odśrodkowa rozbryzguje kropelki po całej masie.
Efekt – znakomity. Zasługą smaku jest też baza – nieco bogatsza niż zwykle, bo choć proteinowa i bez cukru, to o wyższej zawartości tłuszczu, gdyż jest z dodatkiem śmietanki. Do tego przepisu bardzo sprawdzi się odżywka Xtend Whey Protein smak Vanilla Ice Cream
Lody Stracciatella – SKŁADNIKI
1 kubek, z tego dwie porcje
makro z czekoladą / bez na kolejnych zdjęciach
🤍🖤 200g serek grani
🖤🤍 30g odżywka białkowa waniliowa
🤍🖤 100g śmietanka 12%
🤍🖤 10g aromatu More Nutrition Chunky Flavor Stracciatella – jak widać ma tendencję do skamieniania się, ale daje się to zblendować
🖤🤍 Kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Stracciatella [markawlasna]
🤍🖤 Woda do granicy kubka
![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9762-480x600.jpeg)
1. Zblendować, zamrozić.
2. Ocieplić 20 minut w temperaturze pokojowej – w tym czasie roztop czekoladę w mikrofali ( ok 10g, użyłam ciemnej czekolady bez cukru), mieszaj co jakiś czas by wystygła nie zastygając
3. Spin na programie light
4. Zrób otwór w masie, wlej szybko płynną czekoladę i od razu włącz program extras.
![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9760-480x600.jpeg)
![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9761-480x600.jpeg)
![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9759-468x600.jpeg)
![](https://www.guiltfree.pl/blog/wp-content/uploads/IMG_9758-468x600.jpeg)