Lody kefirowe – Ninja creami

0
Lody kefirowe – Ninja creami
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Czy da się zrobić lody z kefiru? Czy kwaśny kefir współpracuje z gumami?

Skład lodów to maślanka, guma celulozowa i aromat maślankowo-cytrynowy.

Były obawy, że lody będą gorzko-kwaśne i niesmaczne.

Tymczasem…

Niespodzianka! Lody są smaczne! Nie smakują kefirowo, smakują raczej jogurtowo, mają gęstą, kremową konsystencję. Nie są to najlepsze lody, ale są zdecydowanie bardzo spoko! 

Smaczne z dodatkiem frużeliny wiśniowej, jak i bez niej.

Jedynym minusem tych lodów jest dosyć niska zawartość białka, ale kefir nie jest jego  bogatym źródłem-więc zaskoczenia nie ma.

Jeśli chodzi o sedno eksperymentu – guma celulozowa współpracuje z masa lodową o bardzo kwaśnym odczynie.

Lody robione na programie Light, z jednym respinem bez dolewki płynu i dodaniem wiśni na programie Extras.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote
Previous articleTest – Agar vs. karagen vs. żelatyna
Next articleLody Ombre – Ninja Creami
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.