Test – Agar vs. karagen vs. żelatyna

0
Test – Agar vs. karagen vs. żelatyna
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Agar vs. Żelatyna vs. Karagen czyli zapowiadany wcześniej test zagęstników żelujących do deserków jednoporcjowych, musów, puddingów i budyni!

Na zdjęciach pokazujemy konsystencję deserów w zależności od ilości użytych dodatków, zrobiliśmy testy na tym samym proteinowym szejku plys dodatkowo w wersji wegańskiej.

Co warto wiedzieć i zapamiętać?

ŻELATYNA

  • tężeje najdłużej
  • wymaga lodówki
  • szejk trzeba doprowadzić przed dodaniem żelatyny do wrzenia, łatwo go przypalić
  • jednolita, zwarta konsystencja
  • ma kcal
  • minimalnie zmienia smak
  • stężenie ok 2,3g/100ml napoju


AGAR

  • tężeje szybko w temperaturze pokojowej
  • wegański
  • wymaga zagotowania w płynie, można przypalić
  • bardzo wydajny
  • daje stopniowalną gęstość, bardziej wszechstronny niż żelatyna
  • bez smaku
  • bez kalorii
  • stężenie ok 0,9g/100ml


KARAGEN

  • nie wymaga gotowania, wystarczy podgrzać do 70C
  • bez kcal
  • bez smaku
  • konsystencja lekkiej muso-pianki
  • wegański
  • działa z wegańskim białkiem, w takim wyoadku zmniejsz ilość karagenu o połowę
  • świetna alternatywa do wegańskich serników na zimno
  • stężenie ok 1g- 0,5g/100ml (mleko/ wege)

Macie ochotę na przepis z karagenem lub agarem? Z żelatyną jest multum jednoporcjówek, więc nie proponujemy 🤪

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes