Domowe lody proteinowe bez cukru, bez maszynki do lodów: Miętowe z Czekoladą

0
Domowe lody proteinowe bez cukru, bez maszynki do lodów: Miętowe z Czekoladą
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Bez jakich lodów nie wyobrażasz sobie lata?

Uwielbiamy połączenie mięty z ciemną czekoladą i właśnie taka para smaków jest bohaterem dzisiejszego przepisu na domowe lody białkowe

SKŁADNIKI NA DOMOWE LODY MIĘTOWE

Porcja 0,5L

  • 380g gotowego proteinowego szejka waniliowego, tu Bakoma
  • 10g mleka w proszku (można zastąpić odżywką białkową)
  • 1 łyżeczka budyniu w proszku Jell-O Pudding Vanilla Sugar Free, można zastąpić gumą guar, nie można zastąpić gumą ksantanową ani zwykłym polskim budyniem (to zupełnie inny produkt!)
  • Jako dodatki – po 12g kropelek ciemnej i biało-miętowej czekolady bez cukru, można użyć czekolady bez cukru połamanej na kawałki
  • 2 pipetki aromatu czekoladowo-miętowego Funky Flavors Sweet Minty Choc – można zastąpić esencją miętową albo olejkiem miętowym, wóczas dodaj kilka pastylek słodzika
  • opcjonalnie 40g erytrolu

Blendujemy wszystkie składniki poza czekoladą bardzo dokładnie – czekolady nie mrozimy. Masę można wykorzystać w domowej maszynce do lodów
albo zamrozić w foremkach silikonowych na kostki lodu. Mrozimy minimum 12-15h, po tym czasie wyjmujemy z lodówki na 20 minut w temperaturze pokojowej, wrzucamy do dobrego blendera na około 3 minuty solidnego miksowania, pod koniec miksowania dodajemy kawałki czekolady. Gotowe!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes