Bez jakich lodów nie wyobrażasz sobie lata?
Uwielbiamy połączenie mięty z ciemną czekoladą i właśnie taka para smaków jest bohaterem dzisiejszego przepisu na domowe lody białkowe
SKŁADNIKI NA DOMOWE LODY MIĘTOWE
Porcja 0,5L
- 380g gotowego proteinowego szejka waniliowego, tu Bakoma
- 10g mleka w proszku (można zastąpić odżywką białkową)
- 1 łyżeczka budyniu w proszku Jell-O Pudding Vanilla Sugar Free, można zastąpić gumą guar, nie można zastąpić gumą ksantanową ani zwykłym polskim budyniem (to zupełnie inny produkt!)
- Jako dodatki – po 12g kropelek ciemnej i biało-miętowej czekolady bez cukru, można użyć czekolady bez cukru połamanej na kawałki
- 2 pipetki aromatu czekoladowo-miętowego Funky Flavors Sweet Minty Choc – można zastąpić esencją miętową albo olejkiem miętowym, wóczas dodaj kilka pastylek słodzika
- opcjonalnie 40g erytrolu
Blendujemy wszystkie składniki poza czekoladą bardzo dokładnie – czekolady nie mrozimy. Masę można wykorzystać w domowej maszynce do lodów
albo zamrozić w foremkach silikonowych na kostki lodu. Mrozimy minimum 12-15h, po tym czasie wyjmujemy z lodówki na 20 minut w temperaturze pokojowej, wrzucamy do dobrego blendera na około 3 minuty solidnego miksowania, pod koniec miksowania dodajemy kawałki czekolady. Gotowe!