Gorąco? To może lody?
Borówkowe lody proteinowe. Bez cukru. Bez odżywki białkowej. Bez maszynki do lodów. Tylko 3 składniki!
Pół litra lodów według tego przepisu ma 288kcal i dostarcza 24g białka. Przygotowanie jest banalnie proste, składniki, poza aromatem, kupisz w każdej Biedronce.
Jak zrobić domowe lody proteinowe bez cukru?
Kluczem jest odpowiedni nabiał – gęsty, chudy, ale nie całkowicie odtłuszczony, neutralny w smaku (zwykły jogurt jest za kwaśny), naturalnie bogaty w kazeinę, odpowiedzialną za kremową konsystencję lodów. Kvarg jest idealnym bazowym nabiałem pod każdym względem, jest gęsty, niskokaloryczny, kremowy – dzięki jego zastosowaniu nie trzeba używać żadnych zagęstników!
SKŁADNIKI NA LODY BORÓWKOWE
- 250g borówek
- 200g naturalnego serka/jogurtu Kvarg, może być smakowy, tylko uwzględnij to w makro jeśli liczysz
- aromat – sprawdzi się np. proszkowy aromat jagodowy More Nutrition Chunky Flavor Blueberry Cheesecake albo płynny aromat muffinki jagodowej Funky Flavors Sweet Blueberry Crumble Muffin.
Jeśli użyjesz aromatu, nie musisz już używać słodzidła, jeżeli nie masz aromatu, dobrze byłoby dosłodzić masę dodając około 40g erytrolu.
Blendujemy wszystkie składniki BARDZO dokładnie – to ważne! Borówki muszą być zmielone na masę, jeśli zostaną w kawałkach zbrylą się w kryształki i lody nie będą kremowa. Masę można wykorzystać w domowej maszynce do lodów albo zamrozić w foremkach silikonowych na kostki lodu. Mrozimy minimum 12-15h, po tym czasie wyjmujemy z lodówki na 20 minut w temperaturze pokojowej, i pyk wrzucamy do dobrego blendera na około 3 minuty solidnego miksowania. Gotowe!