Proteinowe Big Milki – lody bia艂kowe bez cukru z ricotty i serka wiejskiego

0
Proteinowe Big Milki – lody bia艂kowe bez cukru z ricotty i serka wiejskiego
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proteinowe Big Milki 馃檪聽Przegrali艣my z grawitacj膮 – ale wygrali艣my z makrosami! Proteinowe lody 艣mietankowe z ricotty wysz艂y przepysznie, ale za zach艂anno艣膰 w oblewaniu ich (za!)grub膮 warstw膮 czekolady zap艂acili艣my wizualn膮 pora偶k膮, bo pistacjowa polewa mia艂a inne plany ni偶 trzymanie si臋 powierzchni loda. Nasza pora偶ka was jednak nie zrazi艂a, bo po wczorajszym story sypn臋艂y si臋 pytania o przepis – no to jedziemy z przepisem na proteinowe Big Milki z ricotty, sama masa wysz艂a super, polecanko, natomiast w czekoladzie polecamy zachowa膰 umiar – 50g czekolady na loda to jak wida膰 za du偶o 馃檪

1 l贸d wed艂ug tego przepisu, bez polewy czekoladowej, ma 85kcal, B8聽W5 T4

Do przygotowania bazowej masy lodowej wykorzystujemy mieszank膮 nabia艂ow膮 dost臋pn膮 powszechnie w sklepach, dzi臋ki po艂膮czeniu r贸偶nego rodzaju serk贸w otrzymujemy kremow膮 mas臋 o w艂a艣ciwo艣ciach zbli偶onych do tradycyjnych lod贸w zrobionych na 艣mietance. Lody zrobione na bazie samego jogurtu mia艂yby t臋p膮 konsystencj臋, sam skyr da艂by wra偶enie m膮cznej sucho艣ci – dodatek serka wiejskiego b臋d膮cego bogatym 藕r贸d艂em kazeiny daje nam kremow膮 g臋sto艣膰 i prze艂amuje lekko kwa艣ny smak skyra.

LODY PROTEINOWY A LA BIG MILK – SK艁ADNIKI

Proporcje na 600g gotowej masy, jeden l贸d na patyku ma oko艂o 100g

  • 250g ricotty niskot艂uszczowej – u nas Bakoma
  • 155g skyra pitnego
  • 155g serka wiejskiego light
  • kilka kropli aromatu bia艂ej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
  • 10g Jell-O White Chocolate Pudding (sam proszek) ALBO 6g gumy guar, to jest jeden z tych przypadk贸w, w kt贸rych nie mo偶na zast膮pi膰 gumy guar gum膮 ksantanow膮
  • 50g erytrolu

Sk艂adniki blendujemy turbo dok艂adnie, masa ma by膰 puchata, jednolita, kremowa, dobrze napowietrzona. Dzi臋ki temu po zblendowaniu w warunkach domowych lody b臋d膮 lodami, a nie kruszonym lodem.

Zamra偶amy mas臋 w foremkach silikonowych, minimum 15h. Zamro偶one lody oblewamy czekolad膮 (albo nie). Mo偶na zamrozi膰 ponownie, albo od razu je艣膰. Je艣li zamra偶asz to wyjmij z zamra偶alnika ok 10 minut przed jedzeniem i zostaw w temperaturze pokojowej, albo godzine przed zjedzeniem zostaw w lod贸wce – dzi臋ki temu masa nieco zmi臋knie, ale nie pop艂ynie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes