Professor Nutz™ – masło orzechowe bez tłuszczu i węglowodanów – czy to możliwe?

0
Professor Nutz™ – masło orzechowe bez tłuszczu i węglowodanów – czy to możliwe?
3.14 avg. rating (63% score) - 14 votes

Ostatnio rynek fit produktów obiegła niewiarygodna informacja – powstało masło orzechowe które nie zawiera grama tłuszczu i węglowodanów! Jak to jest możliwe? Czyżby masło orzechowe AD Vantage™ Professor Nutz™ to była rewolucja w businessie ze zdrową żywnością? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Masła orzechowego trudno nie lubić. W połączeniu z owsianką, jogurtem lub zwykłym bananem zmienia smak zwykłego posiłku w nieziemską ucztę. Nie jest jednak tak, że masło orzechowe można jeść całkowicie #guiltfree. Poza wieloma wartościami odżywczymi, nie można zapomnieć o fakcie że masło orzechowe to przede wszystkim źródło tłuszczu – jego łyżka może mieć nawet 120 kcal! I mimo że na rynku są już masła orzechowe odtłuszczone (można do niego zaliczyć np. PB2) , to jednak masło orzechowe AD Vantage™ Professor Nutz™ to prawdziwa rewolucja w tym temacie i grzechem byłoby nie popełnić tekstu na ten temat!

AD Vantage™ Professor Nutz™ Peanut Butter review

Magia masła orzechowego AD Vantage™ Professor Nutz™

Jaka była pierwsza myśl, która przyszła Ci po przeczytaniu tego krótkiego wstępu? Czy brzmiała ona mniej więcej tak że „kolejny produkt fit który koło zdrowej żywności nawet nie stał”. I tu jesteś w błędzie. Skład masła AD Vantage™ Professor Nutz™ jest niemal identyczny jak innych tradycyjnych maseł jakie możemy kupić w sklepie: prażone orzeszki ziemne, sól morska, stewia i olej z lecytyny krokosza barwierskiego. Rewolucją, związaną z obniżoną kalorycznością tego masła, jest dodatek dwóch magicznych składników ADVantage Fat Blocker (bloker wchłaniania tłuszczy) i ADVantage Carb Blocker (bloker wchłaniania węglowodanów). Ich zadaniem jest doprowadzenie do sytuacji, w której tłuszcz oraz węglowodany nie są trawione i wchłaniane, tylko wydalane wraz z wodą z organizmu. To bardzo obiecująca formuła, której jesteśmy baaaardzo ciekawi w praktyce:)

ADVantage Fat Blocker

Czyżby firmie udało się odkryć dietetyczny majstersztyk? AD Vantage™ Professor Nutz™ wprowadził do przemysłu niebywały składnik – bloker  (inhibitor) wchłaniania tłuszczu. Jest to substancja pochodzenia roślinnego pozyskiwana z… kukurydzy! Jego działanie polega na „zmuszaniu” cząsteczek wody i tłuszczu do łączenia się w trwałe molekuły, tzw. kapsuły wodno-tłuszczowe. Dzięki temu wokół kwasów tłuszczowych powstaje swego rodzaju kokon ochronny, który zapobiega ich dalszemu rozpadowi i absorpcji do krwioobiegu, a docelowo przyswojeniu przez organizm w formie energii.

Mówiąc w skrócie: działanie blokera tłuszczu polega na ograniczeniu do minimum możliwości strawienia tłuszczu przez organizm.

ADVantage Carb Blocker

Kolejną dietetyczną ciekawostką jest bloker wchłaniania węglowodanów. Mieszanka ekstraktów pochodzących z kukurydzy i winogron działa podobnie jak inhibitor przyswajania tłuszczu: przerywa działanie enzymów trawiennych w żołądku (na zasadzie konkurencji), dzięki czemu węglowodany nie są rozkładane do pojedynczych cząsteczek glukozy. Co ciekawe, preparaty o podobnym mechanizmie działania znajdziemy już na rynku w formie leków na otyłość. Więcej na temat mechanizmu Carb Blocker i Fat Blocker znajdziesz w dalszej części tego artykułu.

Wartości odżywcze masła orzechowego Professor Nutz™ – skąd 28kcal??

W opisach produktu producent posługuje się nieustannie sformułowaniami „zero tłuszczu” i „zero węglowodanów” wskazując równocześnie, że porcja masła (czyli 2 solidne łyżki) ma 28kcal.

Na opakowaniu produktu znajdziemy dwa rodzaje wartości odżywczych, wartości podstawowe, oraz tzw. corrected digestability czyli wartości odżywcze skorygowane o tę część wartości energetycznej, która nie jest trawiona przez organizm. W przeliczeniu na 100g produku (masło jest amerykańskie, więc na etykiecie oryginalnej znajdziemy tylko wartości odżywcze w porcji 32g) wartości odżywcze przedstawiają się następująco

Podstawowe wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 625kcal / 2618kJ, tłuszcze 50g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 20,2g (w tym cukry 3,12g), błonnik 13,75g, białko 21,85g, sól 0,54g – dane takie, jak dla zwykłego masła orzechowego

Wartości odżywcze w 100g (corrected digestability): wartość energetyczna 87,5kcal / 366kJ, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), błonnik 13,75g, białko 21,85g, sól 0,54g

Jak smakuje Professor Nutz™?

Smak masła orzechowego AD Vantage™ Professor Nutz™ jest najmniejszą niespodzianką w całej tej historii.Mieliśmy okazję przetestować magiczne masło orzechowe na własnych podniebieniach – co ciekawe, masło to smakuje zupełnie zwyczajnie, jest pyszne jak każde czyste masło orzechowe, lekko słodkawe, ma dość lejącą konsystencję. Wciąga, trudno poprzestać na jednej łyżce szczególnie słysząc, że dwie solidne łychy mają tylko 28kcal!

Różnica jest „bagatelna”: o ile zwykłe masło orzechowe ma 2 łyżkach 200kcal, praktyczna kaloryczność tej samej ilości masła Professor Nutz™ to 28kcal!

Można by podejrzewać, że produkt, który jest w tak dużym stopniu nieprzyswajalny, będzie wywoływać sensacje żołądkowe, a mówiąc wprost: biegunkę. Podejrzewam, że przy naprawdę dużej ilości albo w przypadku osób o wrażliwych żołądkach taki scenariusz jest możliwy;

przeprowadziłam na sobie test i zjadłam 1 cały słoik masła w ciągu 6h – nie spotkały mnie żadne przykre dolegliwości a jedynym doświadczeniem, na jakie byłam wystawiona, była błoga pyszność, której od lat nie czułam w takiej ilości.

Przyznam, że z niebywałą przyjemnością wyjadałam masło łyżką wprost ze słoika nie zastanawiając się nad tym ile ma kalorii 🙂

Masło orzechowe Professor Nutz™

Kontrowersje i wątpliwości wokół AD Vantage™ Professor Nutz™ Peanut Butter

Chociaż na rynku medycznym od dłuższego czasu funkcjonują preparaty lecznicze na otyłość zawierające blokery przyswajania tłuszczu i węglowodanów, to dodanie ich do żywności stanowi novum – nic więc dziwnego, że na temat nowego magicznego produktu AD Vantage™ Professor Nutz™ szybko zaczęły się pojawiać krytyczne opinie poddające w wątpliwość wiarygodność oświadczeń producenta. Wśród anonimowych w większości głosów większość wskazuje na fakt, że specyfikacja składników podanych przez producenta na opakowaniu jest, mówiąc oględnie, mało precyzyjna i przez to niewiarygodna, bo pod określeniem „100% ekstrakt roślinny” może kryć się wszystko i nic.

Z jednej strony można zrozumieć, że producent nie spieszy się z ujawnieniem swojej technologii przed zakończeniem procesu patentowego, z drugiej strony wprowadzenie tak innowacyjnego produktu wymaga maksymalnej transparentności i to jedyny sposób na uniknięcie zarzutów, jakie zaczęły się pojawiać pod adresem masła orzechowego AD Vantage™ Professor Nutz™.

Niejako wychodząc na przeciw tym oczekiwaniom i chcąc uciszyć pojawiające się głosy krytyki AD Vantage™ częściowo odkryło karty zdradzając więcej informacji na temat jednego ze składników, a konkretnie Alpha Cyclodextrins (Alfa-cyklodekstryny). Alpha Cyclodextryna to rodzaj naturalnie występującego błonnika o wyjątkowych właściwościach fizyko-chemiczych wiążących tłuszcz – badania potwierdzające to działanie zostały opublikowane m.in. na łamach

  • Journal of Nutrition and Dietary Supplements „Alpha Cyclodextrin wykazała działanie wiążące tłuszcz w ludzkim organizmie eliminujące jego teawienie a w efekcie wchłanianie
  • Agro Food Industry High Tech „Alpha Cyclodextrin faktycznie wiąże tłuszcz i redukuje jego wchłanianie, wykazując preferencję w stosunku do silniejszego wiązania tłuszczy nasyconych
  • Lipids in Health and Disease „α-CD formuje hydrofobową „próżnię” wiążącą tłuszcze; w podwójnie ślepej próbie z wykorzystaniem placebo grupa kontrolna przyjmująca doustnie cyklodestryny wykazała obniżenie poziomu cholesterolu LDL

Łącznie na chwilę obecną opublikowano 8 raportów z badań naukowych potwierdzających tę właściwość alfacyklodesktryny, a FDA zaaprobowała status tego składnika jako GRAS, czyli tzw. substancji ogólnie uznawanej za bezpieczną.

Unikatowy kształt i właściwości polaryzacyjne molekuł alfacyklodesktryny zmieniają szlak wchłaniania leków, technologię produkcji żywności, a pewnego dnia mogą znaleźć zastosowanie nawet w leczeniu… łysienia. Cykldesktryny to pochodne skrobi, wytwarzane w dolnym odcinku przewodu pokarmowego przez pożyteczne bakterie. Cyklodesktyny tworzą struktury nazywane „związkami włączającymi”(ang. „inclusion compounds”), czyli swego rodzaju próżniową strukturę wewnątrzcząsteczkową, która może 'wciągać’ do swego wnętrza inne molekuły, ze szczególnym uwzględnieniem molekuł tłuszczowych.

alpha cyclodextrin cząsteczka

Alpha Cykodekstryna ma wyjątkową na tle innych rodzajów błonnika właściwość wiązania cząsteczek tłuszczu wg proporcji, którą określa się jako 9:1 – co oznacza, że jedna cząsteczka α-CD wiąże aż 9 molekuł tłuszczu, co w połączeniu z badaniami potwierdzającymi bezpieczeństwo stosowania tej substancji w żywności otwiera drzwi do wielu innowacyjnych produktów żywnościowych mających znaczenie nie tylko w dbaniu o sylwetkę, ale wręcz w leczeniu zaburzeń metabolicznych.

Bezpieczeństwo stosowania alfocyklodekstryny jako składnika żywności zostało potwierdzone przez następujące instytucje:

  • World Health Organization (Światowa Organizacja Zdrowia) „Alpha-Cyclodextrin nie stwarza zagrożeń dla zdrowia stosowana w proponowanych ilościach ani na poziomie przewidywanego spożycia jako dodatek do żywności”
  • Food & Drug Administration (USA, Agencja ds. Żywności i Leków) – nadanie status GRAS
  • Food Stadanrds Commission for Australia & New Zeland – Zarekomendowano jako tzw. novel food (nowa żywność) bez konieczności określania maksymalnych limitów spożycia

Potencjalne korzyści płynące ze spożywania Alpha Cyklodekstryny

  • poprawa lipidogramu – obniżenie poziomu trójglicerydów po posiłku o 67%
  • wspomaganie utraty wagi zapobieganie nawrotowi nadwagi, w badaniach w porównaniu do placebo
  • obniżenie reakcji glukozowej; α-CD obniża reakcję glikemiczną organizmy na standardowy posiłek węglowodanowy
  • długoterminowe obniżenie poziomu cholesterolu przeciętnie o 5,3%
  • długoterminowe obniżenie poziomu glukozy we krwi przeciętnie o 9,5%

Drugim stosowanym przez ADVantage™ składnikiem jest ekstrakt z winogron Cissus Veldt, który w połączeniu z cyklodekstryną zakłóca reakcję  enzymatyczną trawienia węglowodanów zapobiegając przyswajaniu pochodzącej z nich energii. Mechanizm polegający na zmuszeniu enzymów trawiennych do swego rodzaju walki pomiędzy konkurującymi enzymami prowadzi do zablokowania procesu trawienia węglowodanów i wprowadzenia pochodzącej z nich energii do krwiobiegu.

3.14 avg. rating (63% score) - 14 votes