Biszkopt proteinowy z borówkami i kremem sernikowym 110kcal w kawałku

0
Biszkopt proteinowy z borówkami i kremem sernikowym 110kcal w kawałku
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Jedno z najwdzięczniejszych ciast lata, uwielbiamy przepis na ten biszkopt bo robi się go błyskawicznie, nie może się nie udać, jest mega niskokaloryczny i świetnie smakuje z każdymi dodatkami – kawałek ciasta (czyli 1/8, forma o średnicy 24cm) ma 9g białka i tylko 110kcal! Czyli połowa całego ciacha, a serio trudno tyle w siebie wcisnąć, ma tylko 440kcal i 36g białka!

Od momentu wyłożenia składników na stół do momentu gdy możesz wbić widelczyk w pierwszy kawałek mija mniej niż godzina, więc to super pomysł na fit ciasto last minute!

Na biszkoptowym spodzie mamy masę sernikową, na niej borówki, a na samym wierzchu galaretka – nasza jest na agarze, to fajna opcja na upały, bo w przeciwieństwie do żelatynowej taka galaretka zachowuje sztywność nawet w 40C, ale jeśli wolisz możesz oczywiści użyć zwykłej galaretki żelatynowej, tylko czas zastygania będzie trochę dłuższy.

Przygotowanie – składniki na fit ciasto z borówkami

Biszkopt proteinowy bez cukru 24cm
  • 30g mąki pszennej
  • 20g proszku budyniowego bez cukru albo mąki ziemniaczanej i aromatu
  • 20g odżywki kazeinowej albo więcej mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło – tu 70g erytrolu
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Jajka ubić z cukrem lub słodzidłem na puszystą pianę (razem, nie oddzielamy białek), dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko na niskich obrotach. Piec 20 minut w 180C, po 10 minutach nakryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie spiekł. Wystudzić.

Masa sernikowa bez cukru

  • 360g serka albo skyra (użyliśmy bezlaktozowego serka Maluta, ma super dużo białka i jest bardzo gęsty)
  • 40g erytrolu w pudrze
  • kilka kropli aromatu sernikowego
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej

Zblendować składniki aż masa zgęstnieje, masę od razu wyłożyć na biszkopt.

Galaretka bez cukru na agarze

Agar zmieszać ze słodzikiem, zalać zimną wodą, zagotować (żelatynę zalewamy wrzątkiem, nie gotujemy), dodać aromat, odstawić masę na 10 minut aż zacznie gęstnieć.

Na masie sernikowej rozłożyć borówki, wylewać na nie łyżeczką gęstniejącą galaretkę. Agarowa galaretka stężeje całkowicie w ciągu 15 minut.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote