Sierpień rozpieszcza nas w tym roku temperaturą, więc jako antidotum na upały proponujemy domowe proteinowe lody cytrynowe. Kwaśne i słodkie. Pyszne. Proste, o świetnym makro. Zrobisz w zwykłym blenderze kielichowym nie potrzebujesz maszynki do lodów. Kremowe cytrynowe lody z porzeczkami, jeżynami czy malinami to petarda orzeźwienia.
Za kremową konsystencję lodów odpowiada pudding Jell-O – 'magiczna’ mieszanka zagęstników, która szejka lub mleko zmienia w gęstą, puszystą, kremową masę. Totalny redukcyjny game changer! Uwaga, Jell-O nie można zastąpić budyniem albo mąką ziemniaczaną, ewentualnie można dać zamiast tego 1/2ł gumy guar (lepiej) albo 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej (gorzej, bo ksantan nie lubi się mrozić i nie lubi kwasów a tu mamy cytrynę; ale da radę).
SKŁADNIKI NA PROTEINOWE LODY CYTRYNOWE
470ml – 1 pękata porcja
- 1 butelka gotowego szejka białkowego – tu cytrynowy, ale waniliowy też będzie ok
- 5g kwasku cytrynowego (robi robotę, nie omijaj!)
- słodzidło wg gustu – tu 30g erytrolu
- 3,5g puddingu Jell-O cytrynowego
- aromat – tu aromat tarty cytrynowej Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart
Dodatkowo 15g śmietanki 15% dodanej na etapie blendowania plus owoce do podania.
Blendujemy wszystkie składniki masy lodowej BARDZO dokładnie – to ważne! Masę można wykorzystać w domowej maszynce do lodów albo zamrozić w foremkach silikonowych na kostki lodu. Mrozimy minimum 12-15h, po tym czasie wyjmujemy z lodówki na 20 minut w temperaturze pokojowej, i wrzucamy do dobrego blendera na około 3 minuty solidnego miksowania. Do mieszania warto dodać śmietankę, nie mrożoną, masa będzie jeszcze bardziej kremowa. Gotowe!