Fit Recenzje: Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – lepsze jest wrogiem dobrego

0
Fit Recenzje: Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – lepsze jest wrogiem dobrego
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dzisiaj recenzja ostatniego z trojki wegańskich ciasteczkowców – po zachwycającym Protein Pow Cookie Dough Snickerdoodle i nieco mniej zapierającym dech w piersiach czekoladowych Protein Pow Cookie Dough Fudge Brownie czas na ostatni smak, najlepiej oddający istotę serii czyli naśladowanie masy ciasteczkowej – tym razem po prostu smak ciasteczkowy z kawałkami czekolady i zgodnie z tym co obiecywałam wcześniej tym razem przetestowałam batona w formie pieczonej. Ale po kolei.

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – opakowanie

Opakowanie zachwycająco konsekwentne w komiksowej stylistyce, dodatkowy plus za mój ulubiony odcień niebieskiego. Front informuje nas o tym co ważne;smak, białko, bez glutenu, roślinny i bez dodatku cukru

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – wartości odżywcze i skład

Składniki: migdały, IMO czyli Vitafiber, białko grochu, krople czekolady (miazga kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, lecytyna słonecznikowa), błonnik z cykorii, lecytyna, gliceryna roślinna, mąka ryżowa, erytrol, mąka z ciecierzycy, naturalny aromat, guma guar, skrobia kukurydziana, sól, stewia.

Skład jak zawsze doskonały, znajdzie się pewnie ktoś, komu przeszkadzać będzie guar, ale nie sposób zadowolić każdego. Mamy czysty skład bez syntetycznych słodzików i oleju palmowego, nie ma nad czym wybrzydzać.

Makro adekwatne, czyli 52g baton zasila nas w paliwo o wartości 209kcal, składające się z 11g tłuszczu, 17g węgli, 9g błonnika i 12g białka, poziom białka 25% jest niższy niż w przeciętnym batonie, ale typowy dla batona wegańskiego.

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – konsystencja i smak

Po otwarciu mamy przed sobą niezłego przystojniaka, niby skromnego, ale równiutkiego, w ślicznym odcieniu beżu, z wyraźnymi kawałkami czekolady. Kropelki na opakowaniu wynikają z tego, że zgodnie z sugestią producenta trzymałam batona w lodówce i skropliła się na nim woda.

Nie mogłam się powstrzymać i choć baton miał pójść do piekarnikowego testu, spróbowałam kawałeczek surowego – tak miękki i rozpływający się w ustach jak jego bracia, o smaku typowym dla surowego ciasta. Uwielbiam.

Bardzo miękki, bardzo słodki.

Konsystencja jest zwarta, ale nie zbita.

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – pieczemy

Producent sugeruje na opakowaniu, żeby ciasto rozwałkować na placek i piec 8-10 minut w 175 stopniach

Z łatwością uformowałam z masy placek i wyłożyłam nim foremkę, wymyśliłam, że babeczkę wypełnię kremem z owocami. Czujecie jakie to będzie pyszne?

Piekłam 8 minut w 175 stopniach i to było nieco za długo albo nieco za ciepło, ciasto mocno się zbrązowiło i bardzo mocno wyrosło, na ewentualny krem nie zostało zbyt wiele miejsca.

Tu widzicie wgniecenie po moim paluchu – liczyłam na to, że ciasto będzie po upieczeniu kruche, ale wyszło dość miękkie. Odczekałam aż ostygnie licząc na to, że po drodze nieco stwardnieje.

Jaka piękna katastrofa!

Niestety – mimo delikatnej próby wyjęcia ciastka z foremki rozsypało się jakby było ze szkła. Może przekombinowałam chcąc uformować je w babeczkę zamiast w płaskie ciastko, ale wydaje mi się, że masa jest tak delikatna, że kształt nie miał tu żadnego znaczenia, płaskie ciacho też by się rozkruszyło.

Zjadłam więc okruszki. I niestety zabieg pieczenia obnażył bolesną prawdę: największym atutem ciasteczkowców Protein Pow jest konsystencja – po upieczeniu tracą ją, nie zyskując nic w zamian, zostaje tylko smak, a on sam w sobie już tak nie zachwyca. Ciastko jest raczej suche, pomimo dużej ilości tłuszczu z migdałów, głównie słodkie. Smaczne, ale nie powalające.Protein Pow Cookie Dough opinions Chocolate Chip

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – jaka cena i gdzie można je kupić?

Protein Powy wymagają przechowywania w lodówce i są dostępne tylko w UK w cenie ok 3GBP czyli 15PLN za batona.

Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip – podsumowanie

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony sam baton jest smaczny, skład świetny a makro przyzwoite. Z drugiej strony jednak  nie sprawdza się w roli, w której zachwala go producent, czyli jako ciastko. Ani nie smakuje tak dobrze, ani nie trzyma formy. Mimo tego baton oceniam wysoko, bo zdobyłam się na próbę pieczenia tylko na potrzeby tej recenzji – gdyby nie ona, zwyczajnie nie chciałoby mi się go piec i nawet bym nie wiedziała, że w roli ciastka wypada słabo. Lepszy niż brownie, gorszy niż Snickerdoodle. 7

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Summary
Review Date
Reviewed Item
Protein Pow Cookie Dough Chocolate Chip
Author Rating
31star1star1stargraygray