Ile tłuszczu ma wędzony łosoś i co zrobić, żeby miał go mniej? Jeśli liczysz kalorie i 100kcal dziennie ma dla ciebie różnicę – to ten trik jest dla Ciebie!
Łosoś choć ceniony z uwagi na zawartość kwasów omega jest też pyszny i niestety dość kaloryczny, jeśli lubisz jego smak ale rzadko jesz z uwagi na kaloryczność skorzystaj z naszego triku na obniżenie zawartości tłuszczu w łososiu – możesz oszczędzić nawet 100kcal w 1 małym kawałku!
Do odtłuszczenia łososia wykorzystujemy właściwości kuchenki mikrofalowej, która wprawiając cząsteczki w mikrodrgania doprowadza do przyspieszonego odparowania wody, a jednocześnie wysoka temperatura upłynnia tłuszcz podgrzewając go i doprowadzając do oddzielenie od pełnego białka mięsa ryby.
Co zrobić żeby usunąć z łososia nadmiar tłuszczu i precyzyjnie policzyć kaloryczność tak odchudzonej ryby?
- Zaczynamy od zważenia łososia – ważymy rybę na zimno, po oddzieleniu skóry, wartości podane w tabeli dotyczą zawsze części jadalnych produktu
- Zapisz wyliczone w ten sposób zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów, będą później potrzebne
- Podgrzej rybę w mikrofalówce, ok 3,5 minuty w 750W na każde 100g ryby, podgrzewaj pod przykryciem, żeby tłuszcz nie zachlapał ścian mikrofali
- Po wyjęciu miseczki odstaw na chwilę do odparowania
- Gdy ryba przestanie parować, postaw miseczkę na wadze i wytaruj
- Odsącz ręcznikiem kuchennym tłuszcz, który wytopił się na dnie naczynia
- W naszym wypadku udało się odciągnąć dokładnie 10g tłuszczu, co oznacza oszczędność 90kcal w 1 porcji łososia
- Odejmij masę tłuszczu od wartości spisanych w punkcie 2 – w ten sposób wyliczysz końcową kaloryczność odchudzonego łososia
Zapisz post na później, z tej samej metody można skorzystać przy innych tłustych potrawach, np pieczonych mięsach lub kiełbasach 🙂
Przepis na sałatkę z dynią i łososiem a la tikka masala
Jako uzupełnienie triku na odtłuszczonego łososia proponujemy przepis na super pożywną sałatkę na obiad lub kolację właśnie z wędzonym łososiem.
Jeśli użyjesz naszych proporcji, cała micha pysznej sałatki tak duża, że możesz nie dać rady jej zjeść, ma 330kcal i 33g białka! Proporcje są oczywiście dowolne, to tylko sugestia 🙂
SKŁADNIKI:
- kawałek odtłuszczonego łososia (patrz nasz ostatni film na rolkach)
- ok 200g pieczonej dyni Hokkaido krojonej w kostkę
- 2-3 garści mieszanej zieleniny – rukola, szpinak, sałata itp
- garść pomidorków
- 50g sosu tikka masala
Zmieszać zielone i pomidorki, rozłożyć z wierzchu kawałki podgrzanej dyni, polać sosem, z samego wierzchu ułożyć łososia. Prościej się nie da!