KoxBar Fudgy Cookie’O – najprostszy przepis na domowego batona białkowego!

0
KoxBar Fudgy Cookie’O – najprostszy przepis na domowego batona białkowego!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Baton białkowy dla żółtodzibów. Nic nie musisz umieć. Nie ma wymyślnych składników. Nie ma pieczenia. Co jest? Świetne makrosy, genialna konsystencja, mega satysfakcja.

Nasz wielki baton – waży 85g! Ma tylko 250kcal i 23g białka. Jest miękki, ale nie gumiasty, lekko kruchy, zwarty. Nie trzeba go trzymać w lodówce, nadaje się do wzięcia do pracy czy na siłownię. Nie ma czekoladowje polewy, dobrze znosi upały. Można kombinować ze smakami, nasz smakuje jak mleko z tubki, ale to jest tylko przykładowy smak. Poniżej podajemy zamienniki – można zamieniać składniki, ale pamiętaj, żeby starannie odmierzać proporcje, dobrze dobrane sprawiają, że baton jest zwarty, ale miękki, nie kruszy się.

KoxBar Fudgy Cookie’O – TURBO prosty domowy baton proteinowy

Proporcje na 3 batony, każdy waży 85g

  • 75g mleka w proszku odtłuszczonego – lepsze jest pyliste niż granulat, daje lepszą konsystencję
  • 60g odżywki białkowej z kazeiną
  • 15g dowolnego syropu zero – smak dowolny, jest źródłem zagęstników i słodzika
  • 35g erytrolu mielonego na puder
  • 15g margaryny light
  • 15g jadalnego masła kakaowego
  • 32g białka jaj
  • kilka kropli aromatu – użyliśmy aromatu śmietankowego Funky Flavors Creme de la Creme
  • dodatkowo kruszone ciastka – u nas 10g Oreo bez nadzienia

Przygotowanie – jak zrobić batona białkowego bez cukru, daktyli i płatków owsianych

  • Zmieszaj wszystkie suche składniki.
  • Podgrzej masło kakaowe w mikrofalówce impulsami po 10 sekund aż będzie płynne, wymieszaj z margaryną. Nie dodawaj do ciepłego tłuszczu białek jaj bo się zetną!
  • Wlej tłuszcz do suchych składników, krótko zamieszaj, dodaj syrop zero i białka jaj oraz aromat
  • Zagniataj wszystkie składniki aż stworzą elastyczną plastelinową masę – nie dodawaj więcej płynu, nie trzeba, uwierz!
  • Przełóż masę do foremek, udekoruj ciasteczkami, odstaw na kilkanaście minut do lodówki do zastygnięcia

Zastępniki:

  • mleko w proszku można zastąpić odtłuszczoną mąką orzechową – dowolną, ważne, żeby miała łącznie około 60% białka i błonnika i nie więcej niż 20% tłuszczu, powinna być drobno mielona
  • odżywkę kazeinową można zastąpić białkiem roślinnym lub mąką owsianą
  • masło kakaowe można zastąpić olejem kokosowym
  • margarynę można zastąpić masłem orzechowym, dowolnym, fajnie pasują nerkowce lub makadamia, albo kremem do smarowania na maltitolu np. o smaku białej czekolady tupu Proteinella

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes