Shirataki teriyaki!
Błyskawiczne danie pełne orientalnego smaku na bazie makaronu shirataki – mega sycąca, wręcz zapychająca porcja ma 449k i prawie 60g białka!
SKŁADNIKI
1 duuuża porcja
- 1 opakowanie makaronu shirataki w dowolnym kształcie
- 225g chudego miesa – tu pół na pół pierś z kurczaka i ligawa wołowa
- 1/2 opakowania mrożonych brokułów
- 1ł mąki ziemniaczanej
- sezam do posypania
- sól, pieprz, czosnek, imbir
- 1/2 Ł oliwy
- 1Ł gotowego sosu teriyaki (tu House of Asia)
- olej sezamowy, opcjonalnie
Brokuły rozmrozić wcześniej, albo wrzucić na osobną patelnię i podgrzewać aż puszczą wodę, zmiękną i odparują.
Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oliwie na mocnym ogniu, dodać przyprawy, gdy się z zewnątrz zrumieni dodać brokuły, zmniejszyć ogień i podgrzewać 3-4 minuty. Dodać osączony makaron shirataki, wlać sos shirataki, podsmazyć 2 minuty, w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.
Podawać posypane sezamem (można podprażyć) i polane olejem sezamowym, u nas w atomizerze, fajnie się dozuje.