Mega proste proteinowe ciasto bez odżywki białkowej, od 3 tygodni robimy je 2-3 razy w tygodniu z różnymi owocami i nie wygląda na to, żeby się miało przenieść. To coś w rodzaju sernika, ale smak sernika jest złagodzony kaszą manną, która dodaje ciastu puszystej konsystencji. Znakomicie sprawdza się jako zimny lunch do pracy czy szkoły, nie rozpada się, można wziąć kawał w rękę i jeść jak kanapkę.
Z podanych ilości wychodzi blacha 30 x 30cm, po podzieleniu na 8 kawałków każdy ma 195kcal, B25 W20 T3. Świetnie smakuje polane skyrem z aromatem albo z budyniem proteinowym jako kremem.
SKŁADNIKI NA DYNIOWY MANNOWY SERNIK PROTEINOWY
1 forma 30x30cm – 8 sycących kawałków
- 750g – 850g mieszanego chudego gęstego nabiału – tu wpadło to co było 🙂 czyli 630g skyra & 200g serka wiejskiego wysokobiałkowego zblendowanego na gładko
- 3 jajka
- 60g erytrolu
- 350g pieczonej zblendowanej dyni, tu Hokkaido
- opcjonalnie kilka kropli aromatu np. waniliowego, użyliśmy Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie
- solidnie czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g suchej kaszy manny
- 500g śliwek, umytych, bez pestek, pokrojonych na połówki
Wszystkie składniki poza owocami zmiksować lub zblendować, wylać masę do formy, z wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu.
Piec 45min w 180C.