Omlet się porwał przy przewracaniu. Ciasto przykleiło się do patelni. Spalił się. Nieudany omlet to nie jest koniec świata, ale potrafi skutecznie wkurzyć i popsuć poranek, znasz to? Skorzystaj z naszego triku i od teraz każdy twój omlet będzie udany, a oprócz nerwów oszczędzisz sobie zmywania i wydłużysz żywot patelni!
W czym tkwi sekret? Jedno słowo – a w zasadzie dwa – papier do pieczenia. Ułóż arkusz papieru do pieczenia bezpośrednio na patelni, jak w formie do ciasta, psiknij olejem i wylej masę omletową tak jak zwykle to robisz. Jeśli obawiasz się, że omlet się nie zrumieni – nie ma czego, podsmaży się elegancko jak trzeba.
PLUSY:
Nic się nie przypala
Nic się nie rozwala, omlet trzyma do kupy papierowa ‚foremka’
Łatwo obrócić omlet na drugą stronę
Oszczędzasz czas i wodę – patelnia jest czysta, nie trzeba zmywać, a sam papier możesz wykorzystać ponownie do tego samego około 3-4 razy
Patelnie teflonowe szybko się niszczą nawet jeśli używasz delikatnych narzędzi – w tej metodzie patelnia jest 100% zabezpieczona
Wypróbuj ten trik i daj znać co myślisz w komentarzu!