To miał być po prostu obiad. Ale wyszło takie pyszne, że… WOW! Więc machamy ręką na fatalne światło, brak inscenizacji, zero przygotowań i łapiemy za aparat, bo po prostu musicie tego spróbować.
Kluski, kluseczki, leniwe, kopytka, gnocchi. Kluski i makarony tuż obok chleba jako pierwsze wylatują z menu osób, które zaczynają swoją przygodę z dietą. Jeśli więc szukasz przepisu na kluski lub kopytka bez mąki, bez glutenu, low carb, z minimalną ilością węgli, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jeśli jesteś fanem mocnych serowych smaków, z pizzy najbardziej lubisz ser, a robiąc tosty obgryzasz kawałki przypieczonego serka, to ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Przepis bazuje na pokazywanym już u nas kiedyś przepisie na keto gnocchi low carb, w nieco zmienionych proporcjach i w wersji na leniwca, bo tym razem nie chciało się nam rzeźbić eleganckich kluseczek i są po prostu kulki – bo tak łatwiej i szybciej. Kluseczki są delikatne i puszyste, jak ziemniaczane kopytka, nie mają własnego smaku, więc można je podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
SKŁADNIKI – KLUSECZKI NISKOWĘGLOWODANOWE BEZ MĄKI
Składniki na 1 solidną porcję
- 200g serka homogenizowanego light – nie jogurtu, nie twarogu, nie skyra
- 1 jajko
- 20g gumy guar – 15g do masy i kolejne 20g do podsypania, ale z tego wykorzystujemy tylko część. Guma guar jest niewymienialna w tym przepisie na żaden inny zagęstnik
- bardzo duża szczypta soli
- łyżka oliwy do gotowania klusek
Mieszamy w misce łyżką 15g guaru, serek, sól i jajo. Masa będzie kleista i nieprzyjazna. Odstawiamy na 15, a najlepiej 30 minut, żeby guar związał się z białkiem tworząc zwartą, choć wciąż klejącą masę.
Gdy masa zgęstnieje wybieramy porcje wielkości małego orzecha włoskiego używając do tego 2 łyżeczek, i takie nieforemne kulfony wrzucamy na talerzyk wysypany gumą guar. Potem obtaczamy każdą bryłkę w guarze tworząc mniej lub bardziej równe kulki.
Kluseczki wrzucamy do gara z dużą iloscią wrzątku i łyżką oliwy (oliwa jest po to, żeby kluski się nie posklejały w czasie gotowania), odławiamy łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, przelewamy kluseczki lodowatą wodą na sicie, żeby je zahartować, dzięki temu zachowają kształt i jędrność.
Kluseczki można podać od razu, albo odsmażyć na patelni, my odsmażyliśmy na maśle klarowanym, podaliśmy z duszonym szpinakiem z pieczarkami i czosnkiem oraz sosem cheddarowym.
NISKOKALORYCZNY SOS SEROWY
Składniki na 1 sporą porcję
- 15g Rama Cremefine (można zastąpić np. mleczkiem zagęszczonym niesłodzonym albo mleczkiem kokosowym, jogurt jest za kwaśny)
- 20g przyprawy Cheddarowej Kernel Seasons
- 30ml wody
Składniki zamieszczać dokładnie rozgniatając w płynie grudki proszku, podgrzać krótko w mikrofalówce, zamieszać i polać od razu kluseczki.
Wartości odżywcze całego dania to 436kcal, 37g białka, 33g węglowodanów i 13g tłuszczu