Jedne z naszych najlepszych lodów – proteinowe lody kokosowe bez cukru i bez odżywki białkowej, turbo kremowe, o idealnej konsystencji, porównanie ich do Rafaello nie jest ani ciut na wyrost, są kosmicznie przedobre, nieprzyzwoicie pyszne i jeśli uwielbiasz rafaello, 🔖📌zapisz koniecznie ten przepis!
Nie masz maszynki do lodów – nic nie szkodzi 🤗! Krem kokosowy jest przepyszny także bezmrożenia, super kremowy, gesty, rozpływa się w ustach, trudno jest się zmusić do wstawienia miski do zamrażalnika, bo zawartość krzyczy „Zjedz mnie! wiem, że tego pragniesz!”
Półlitrowa porcja lodów ma 360kcal i 42g białka i nie wymaga użycia odżywki białkowej!
Zanim udało się nam osiągnąć tę konsystencję zrobiliśmy kilka testów, dlatego wyjątkowo nie podajemy zamienników, bo zrobić ‚jakieś’ lody o ‚jakimś; kokosowym smaku jest łatwo – a te są perfekcyjne.
Składniki na pół litra lodów kosowych:
- 🤍280g Piątnica Serek Wiejski wysokobiałkowy
- 🥥10g mąki kokosowej odtłuszczonej
- 🍦5g mleka w proszku
- 🤍1,5g gumy guar
- 🥥30g erytrolu
- 🍦40g mleka zagęszczonego 4% tłuszczu
- 🤍szczypta soli
- 🥥1/2 pipety aromatu kokosowego Funky Flavors Sweet Coconissimo
Wszystkie składniki zblendować na wysokich obrotach, masa powinna zwiększyć objętość o około 1/4, ma być kremowa i idealnie gładka.
Zamrozić, wyjąć z zamrażalnika i ocieplić 20 minut w temperaturze pokojowej, zblendować ponownie.
Gotowe!
Lody podaliśmy z kwaśnymi żurawinami – świetnie sprawdzi się dżem malinowy, truskawkowy, ale także polewa czekoladowa albo kawałki ananasa, które dadzą klimat Pina Colady
Najczęstsze pytania o zastępniki
PYTANIE: Czy można zrobić lody proteinowe bez gumy ksantanowej / guar?
ODPOWIEDŹ: Coś wyjdzie, ale to nie będzie ta konsystencja, raczej sorbet kokosowy – tu jest niska zawartość tłuszczu i guma guar dzięki wiązaniom, które tworzy z białkami mleka, nadaje kremową konsystencję – klasyczne lody to gra tłuszczu i cukru, jeśli eliminujemy te składniki, konieczne są dodatki spożywcze, które wejdą w ich miejsce.
PYTANIE: Czy zamiast humy guar można użyć gumy ksantanowej?
ODPOWIEDŹ: Da radę, tylko nie mroź za długo, ksantanowe wiązania puszczają pod wpływem dłuższego mrożenia i robią się kryształki zamiast kremu