Dużo się mówi o tym żeby nie marnować żywności i najczęstszą radą na czerstwy chleb lub bułki jest: zrób z tego bułkę tartą! Ale co zrobić z taką ilością bułki tartej w kuchni fit, w której po panierowane kotlety sięga się rzadko? Sposobem okazują się tradycyjne śląskie ciasteczka z bułki tartej w nietradycyjnym bo podkręconym białkiem bezcukrowym przepisie a la Guiltfree 🥰
Ciastka są bardzo kruche i aromatyczne – jeśli lubisz kopytka z bułka tartą na słodko to pokochasz ich smak!
Proteinowe ciatka z bułki tartej bez dodatku cukru – składniki na 24szt
- 🍪 150g bułki tartej
- 🍪 40g odżywki białkowej WPC np waniliowej
- 🍪 70g erytrolu
- 🍪 1ł proszko do pieczenia
- 🍪 szczypta soli
- 🍪 1 jajko
- 🍪 25g mąki migdałowej, najlepiejpełnotłustej, nieodtłuszczonej
- 🍪 25g siekanych orzechów ziemnych albo innych orzechów*
- 🍪 25 g siekanej białej czekolady, tu kulki proteinowe Body Genius*
- 🍪 90g miękkiej margaryny, tu Flora Light
* Ciasteczka można zrobić też w wersji bez dodatków, albo oblane czekoladą lub np z bakaliami – możliwości jest nieskończenie wiele, wykorzystaj to, co masz akurat pod ręką, postaraj się nie robić dodatkowych zakupów!
Jajka zmiksować z margaryną i erytrolem, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów), zagnieść masę rękami, gdyby była nie dość klejąca dodać łyżkę jogurtu albo śmietany, na samym końcu dodać orzechy i czekoladę. Uformować masę w wałek, otoczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1h aby stwardniała. Twardą masę pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, piec 20min w 180C.