Migdałowe scones z porzeczkami – bez cukru, bez glutenu

0
Migdałowe scones z porzeczkami – bez cukru, bez glutenu
4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Scones to rodzaj wywodzących się ze Szkocji ciastek/bułeczek  przygotowywanych z mąki, masła, mleka, przygotowuje się je na słono albo minimalnie posłodzone z dodatkiem suszonych owoców albo rodzynek. Współcześnie najczęściej mają  formę mocno wyrośniętych okrągłych bułeczek, ale tradycyjnie były wypiekane jako duży okrągły placek krojony na trójkąty już na blasze, ale jeszcze przed upieczeniem – przepis mocno ewoluował i współczesne scones nie mają z historycznymi wiele więcej wspólnego niż kształt 🙂

Migdałowy placek jest banalnie prosty w przygotowaniu, wilgotny, aromatyczny i sycący, dobrze sprawdza się jako lunchowa przekąska

Składniki na placek o średnicy 20cm

  • 130g czerwonych porzeczek – można zastąpić borówkami, rodzynkami, albo innymi nie nazbyt mokrymi owocami
  • 130g, jogurtu greckiego
  • 35g wiórków kokosowych
  • 5g skrobi
  • 150 gram odtłuszczonej mąki migdałowej
  • 10g pasty waniliowej
  • 50g Sukrin Gold (można zastąpić zwykłym erytrolem, choć Gold dodaje posmaku brązowego cukru)
  • 1 jajko
  1. Połączyć ze sobą suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej
  2. Zagnieść suche składniki z mokrymi na jednolitą masę
  3. Na koniec delikatnie dodać porzeczki
  4. Uformować placek, przed pieczeniem pokroić na trójkąty inie rozdzielając ich od siebie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut na złoto
  5. Zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/8 placka)

172kcal, 12g tłuszcze, 13g węglowodany, 5g białko

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote