Proteinowe Calzone

0
Proteinowe Calzone
4.00 avg. rating (76% score) - 2 votes

Kakaowo-pomarańczowe calzone z nadzieniem z serkiem i ślwkami z cynamonem to bardzo zimowa, rozgrzewająca propozycja o świetnym makro – 210kcal & 20g białka to zacna alternatywa dla sklepowych rogalików 😊

Przepis oryginalny na to ciacho znajdziecie na profilu Kornelii @kokoczykoks a dziś prezentujemy wersję z odżywką wegańską, która średnio chciała współpracować 😬 i trzeba było aż 5 prób żeby uzyskać ładny efekt – ale warto było, wyszło pyszne, lekko kruche ciastko wypełnione ciepłym, rozpływającym się w ustach nadzieniem.

Proteinowe calzone – SKŁADNIKI
🍫18g mąki pszennej
🍫17g odżywki, tu wegańska Awesome Choco Orange
🍫60g seka Bieluch Lekki*
🍫Szczypta gumy ksantanowej*
🍫1/2ł pdp

Zagnieć składniki ciasta *początkowo bez gumy i z nie całej ilości serka. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodać więcej serka a w ostateczności gumę – decyzja do podjęcia na bieżąco, zależy od tego jaka jest odżywka.

Nadzienie
🍫25g serka Bieluch Lekki
🍫30g krojonych śliwek
🍫Szczypta cynamonu
🍫1ł erytrolu
🍫3g mąki ziemniaczanej

Śliwki posiekać, opcjonalnie podsmażyć, zmieszać z resztą składników masy.

Ciasto rozwałkować na ok 20cm wewnątrz natłuszczonego rękawa do pieczenia. Nałożyć nadzienie, zawinąć, uformować rogalik.

Piec 9min w 170C airfryer / 13mi w 180C piekarnik

🍎Polecamy też spróbować wersji szarlotkowej! Tutaj ciasto z dodatkiem kazeinowej odżywki More Nutrition Total Protein Cinnalicious i nadzienia z 60g twarogu, 60g jabłek szarlotkowych, erytrolu i kilku kropli Funky Flavors Sweet Apple Pie🍎

4.00 avg. rating (76% score) - 2 votes