Popcorn to tradycyjna i jedna z ulubionych przekąsek kinowych. Wbrew temu, co można by sądzić, pomimo pozornych podobieństw (słone, chrupiące, z tłuszczem) prawidłowo przygotowany popcorn jest znacznie zdrowszą opcją niż chipsy – chociażby ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Dla fanów telewizyjnych przekąsek, wielbicieli bobu (teraz jest jego czas, wykorzystajcie to!) podajemy przepis na zdrowe chrupaczki lepsze od wszystkiego, co możecie znaleźć w sklepowej alejce ze słodyczami czy przekąskami.
Banalnie proste do przygotowania, wystarczy 10 minut pracy i 15 minut czekania aby cieszyć się pełną michą przepysznych, serowo-słonych kąsków ? bez cienia wyrzutów sumienia, bez ryzyka, że powiększą oponkę czy pupę 😉
Przepis na lekki serowy popcorn z bobu
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Zalej 400g świeżego bobu wrzątkiem (ostatecznie może być mrożony, ale świeży jest o wieeele lepszy). Po 7 minutach odcedź ziarna bobu i zdejmij skórki z tych, które nie są intensywnie zielone (te skórki, które są tak zielone jak wnętrze ziarna bobu, można zostawić, są delikatne i słodkawe).
- Wysusz ziarna na papierowym ręczniku lub bawełnianej ściereczce.
- Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i rozsyp na niej bób równą, pojedynczą warstwą.
- Warto spryskać całość oliwą rozcieńczoną wodą lub używając np Pam Cooking Spray
- Posyp porządną garścią świeżo startego parmezanu, ewentualnie lekko posól.
- Wstaw do piekarnika na 15-20 minut tak, aby ser się stopił pokrywając każde ziarno bobu serową chrupiącą skorupką.
- Wsyp do miski i chrup!
- Aha jeszcze jedno, najlepsza część. Jeśli masz ochotę możesz dowolnie urozmaicić smak swojej słonej przekąski. Użyj jednej z gotowych posypek Kernel Season’s i uzyskaj smak masła, cheddaru, śmietankowy lub ostrej papryki. Smacznego!