Pizza ideał – niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i gotowa w kwadrans

0
Pizza ideał – niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i gotowa w kwadrans
4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Pizza – postrach i marzenie sportowców i odchudzających się w wersji ujarzmionej! Postrach, bo zniechęca wysoką zawartością tłuszczu, dużą zawartością węglowodanów z białej mąki i wysoką kalorycznością. Marzenie, bo pomimo swoich wad i tak należy bezsprzecznie do jednych z najbardziej lubianych dań. Niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa, niskokaloryczna a przy tym banalnie prosta do wykonania – taka właśnie jest nasza pizza 🙂

Ujarzmianie ‚wroga’

Za popularność pizzy znacznym stopniu odpowiada fakt, że od naszej fantazji i preferencji zależy co ułożymy na pizzy; może być wegetariańska lub mięsna, skromna lub obładowana dodatkami, z ciągnącym serem lub chrupkimi skwarkami boczku, z owocami, warzywami lub kilkoma rodzajami mięsa.

Choćby go rozwałkować tak cienko jak to tylko możliwe, okrągły pszenny spód pizzy i tak zaserwuje nam w jednej porcji  minimum 300kcal i kilkadziesiąt gram węglowodanów.

Wszystkie te rodzaje pizzy łączy jedna wspólna cecha – wypiekany z białej a czasem z pełnoziarnistej mąki placek. Choćby go rozwałkować tak cienko jak to tylko możliwe, okrągły spód i tak zaserwuje nam w jednej porcji  minimum 300kcal i kilkadziesiąt gramów węglowodanów.

Oczywiście pizzę można przygotować na spodzie z ciasta fasolowego, kalafiorowego lub otrębowego. Można też  w tym celu wykorzystać plastry bakłażana lub batatów. Jest tylko jeden problem – takie pizze… nie smakują jak pizza!

Udało się nam znaleźć radę na ten problem i przedstawiamy Wam nasz najnowszy wynalazek: pizzę przygotowaną na gotowych dietetycznych wrapach.  Np. Pity Joseph’s Bakery z Omega-3 są wypiekane z siemienia lnianego, otrębów i pełnoziarnistej mąki pszennej. Pity mają bardzo niską zawartość węglowodanów (8g, w tym 4g błonnika), wysoką zawartość błonnika i białka (aż 6g białka na porcję) a przy tym mają jedynie 60 kcal – 3 razy mniej niż tradycyjna pita i 4 razy mniej niż spód tradycyjnej pszennej pizzy tej samej średnicy! Pity są mięciutkie i łatwo dają się napełnić farszem używane tradycyjnie jak pity, ale podpieczone krótko w piekarniku sprawdzają się doskonale jako pszenny, ultracienki i bardzo zdrowy spód do pizzy. Wreszcie lekka pizza, która smakuje jak tradycyjne włoskie danie! Dla miłośników cienkiego spodu do pizzy ciekawą propozycją mogą być dietetyczne tortille , które uprzednio podpieczone w piekarniku stają się także lekko chrupiące.

Wybierz swój smak

Mając spód o tak dobrych wartościach odżywczych, można poszaleć z dodatkami i nawet obsypać pizzę obficie żółtym serem. Wybierz swoje ulubione dodatki i zabierz się za przygotowanie pizzy:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

2. Spody posmaruj sosem pomidorowym (jeśli jesteś kalorycznym ekstremistą wybierz jeden z sosów zero kalorii np z pomidorami i bazylią)

3. Rozłóż ulubione dodatki – wybierz dobrej jakości szynkę lub suszoną kiełbasę, dodaj warzywa (popularne to papryka, cebula, pieczarki, pomidory, oliwki), dodaj ser (mozzarella, parmezan, ricotta, feta lub ‚zwykły’ żółty ser), posyp suszonymi ziołami i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do roztopienia się sera.

4. Gotową pizzę możesz posypać dodatkowo świeżymi ziołami, np. bazylią lub oregano

Pizza niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa

Na koniec w ramach inspiracji podrzucamy Wam zdjęcie naszych pizz (kolejno od górnego lewego rogu zgodnie z ruchem wskazówek zegara):

Pizza z bekonem, pomidorami i oregano

Pizza z salami, papryką, mozzarellą i tymiankiem

Pizza z pieczarkami i szynką i mnóstwem żółtego sera

Pizza z oliwkami, tuńczykiem i parmezanem

I wiecie co? Żadna z naszych pizz nie miała więcej niż 250kcal!

A może znacie inne sposoby na pizzę-nie pizzę? Koniecznie się nimi podzielcie!

Update: 27.01.2017

W ofercie naszego sklepu dietetycznego pojawiły się ostatnio dedykowane gotowe spody do pizzy light.

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote