Pełne smaku, banalnie proste do przygotowania pączki / donuty dla tych, których ogranicza dieta: pączki bez glutenu, pączki bez cukru, pączki niemal bez tłuszczu, za to napakowane białkiem. Bazę pączków stanowi odtłuszczona mąka kokosowa (nadaje się do pieczenia lepiej niż pełnotłusta mąka migdałowa, o tym dlaczego lepiej nie piec z pełnotłustej mąki migdałowej pisałam kilka tygodni temu), a słodycz pochodzi z erytrolu, który z pomocą oleju kokosowego wyczarował doskonały lukier dający na języku miłe uczucie chłodu. Lista składników i przygotowanie jest banalnie proste i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz żadnego doświadczenia kulinarnego.

Składniki pączków proteinowych:
- 100g waniliowej odżywki białkowej – koncentrat białka serwatkowego sprawdzi się do pieczenia lepiej niż izolat
- 30g odtłuszczonej mąki kokosowej (użyłam mąki kokosowej Tropicai)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150ml czystego, mętnego soku jabłkowego (nie zastępuj go czym innym, sok jabłkowy działa jak naturalny spulchniacz i katalizator dla proszku do pieczenia)
- opcjonalnie: 2 łyżki oleju kokosowego
- cynamon do smaku
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Cynamonowa polewa lukrowa z erytrolem:
- łyżka płynnego oleju kokosowego (przyklei lukier)
- 20g erytrytolu – może być drobno mielony słodzik erytrytol do lukrowania Sukrin Meliss, albo zykł erytrytol zmielony na puder w młynku do kawy
- cynamon – do smaku, u mnie sporo
- opcjonalnie: 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie pączków proteinowych
- Rozgrzej piekarnik do 165 C
- Zmieszaj składniki ciasta; w pierwszym podejściu nie dodałam oleju kokosowego – pączki były dość suche; jeśli dopuszczasz kilka gramów tłuszczu, zdecydowanie rekomenduję dodanie oleju kokosowego, bardzo poprawia smak i teksturę
- Przełóż masę do foremek – ja użyłam formy silikonowej do donutów, ale nadmiar ciasta wlałam do zwykłych foremek silikonowych i wyrosły z nich śliczne pękate bułeczki – jednym słowem, kształt formy nie ma najmniejszego znaczenia
- Piecz 10 minut – po tym czasie powinny być dość rumiane i mocno wyrośnięte. Możesz sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche, jeśli tak – wyciagaj, nie trzymaj dłużej, bo wyschną i staną się gumowate
- Ostudź
- W miseczce zmieszaj pudrowy erytrol i cynamon
- Popędzluj donuty olejem kokosowym i od razu obtocz w erytrolu lub posyp nim przez sitko – dzięki użyciu oleju kokosowego posypka przyklei się do ciacha i nie będzie osypywać
- Najlepiej smakują na ciepło
