Proteinowe pączki bez glutenu i bez cukru z mąki kokosowej z erytrolem

0
Proteinowe pączki bez glutenu i bez cukru z mąki kokosowej z erytrolem
2.80 avg. rating (56% score) - 15 votes

Pełne smaku, banalnie proste do przygotowania pączki / donuty dla tych, których ogranicza dieta: pączki bez glutenu, pączki bez cukru, pączki niemal bez tłuszczu, za to napakowane białkiem. Bazę pączków stanowi odtłuszczona mąka kokosowa (nadaje się do pieczenia lepiej niż pełnotłusta mąka migdałowa, o tym dlaczego lepiej nie piec z pełnotłustej mąki migdałowej pisałam kilka tygodni temu), a słodycz pochodzi z erytrolu, który z pomocą oleju kokosowego wyczarował doskonały lukier dający na języku miłe uczucie chłodu. Lista składników i przygotowanie jest banalnie proste i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz żadnego doświadczenia kulinarnego.

Proteinowe pączki bezglutenowe z erytrolem
Proteinowe pączki bezglutenowe bez cukru na bazie odżywki białkowej i mąki kokosowej, słodzone naturalnym erytrytolem

Składniki pączków proteinowych:

    • 100g waniliowej odżywki białkowej – koncentrat białka serwatkowego sprawdzi się do pieczenia lepiej niż izolat
    • 30g odtłuszczonej mąki kokosowej (użyłam mąki kokosowej Tropicai)
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 150ml czystego, mętnego soku jabłkowego (nie zastępuj go czym innym, sok jabłkowy działa jak naturalny spulchniacz i katalizator dla proszku do pieczenia)
    • opcjonalnie: 2 łyżki oleju kokosowego
    • cynamon do smaku
    • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Cynamonowa polewa lukrowa z erytrolem:

    • łyżka płynnego oleju kokosowego (przyklei lukier)
    • 20g erytrytolu – może być drobno mielony słodzik erytrytol do lukrowania Sukrin Meliss, albo zykł erytrytol zmielony na puder w młynku do kawy
    • cynamon – do smaku, u mnie sporo
    • opcjonalnie: 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie pączków proteinowych

  1. Rozgrzej piekarnik do 165 C
  2. Zmieszaj składniki ciasta; w pierwszym podejściu nie dodałam oleju kokosowego – pączki były dość suche; jeśli dopuszczasz kilka gramów tłuszczu, zdecydowanie rekomenduję dodanie oleju kokosowego, bardzo poprawia smak i teksturę
  3. Przełóż masę do foremek – ja użyłam formy silikonowej do donutów, ale nadmiar ciasta wlałam do zwykłych foremek silikonowych i wyrosły z nich śliczne pękate bułeczki – jednym słowem, kształt formy nie ma najmniejszego znaczenia
  4. Piecz 10 minut – po tym czasie powinny być dość rumiane i mocno wyrośnięte. Możesz sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche, jeśli tak – wyciagaj, nie trzymaj dłużej, bo wyschną i staną się gumowate
  5. Ostudź
  6. W miseczce zmieszaj pudrowy erytrol i cynamon
  7. Popędzluj donuty olejem kokosowym i od razu obtocz w erytrolu lub posyp nim przez sitko – dzięki użyciu oleju kokosowego posypka przyklei się do ciacha i nie będzie osypywać
  8. Najlepiej smakują na ciepło
Proteinowe pączki bezglutenowe z erytrolem
Donuty przed lukrowaniem – nie da się ukryć, że erytrytolowy lukier dodał im urody 🙂
2.80 avg. rating (56% score) - 15 votes