Bezglutenowe keto-ciasto z borówkami i najlepszą polewą bez cukru

0
Bezglutenowe keto-ciasto z borówkami i najlepszą polewą bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Bezglutenowe, idealnie wilgotne, aromatyczne ciasto bez cukru, odpowiednie dla diety keto, z wyśmienitą polewą.

W przypadku tego ciasta jestem zadowolona z kilku rzeczy. Po pierwsze wreszcie udało mi się uchwycić właściwą proporcję składników ciasta – jest miękkie i wilgotne, a nie jak większość bezglutenowych ciast twarde i suche. Kluczem było dobranie proporcji mąki migdałowej, mąki kokosowej i tłuszczu (użyłam zwykłego masła), oraz pozostałych mokrych składników: jogurtu i syropu vitafiber. Zrobiłam dotąd lekko licząc 30 podobnych ciast bezglutenowych i mogę z dumą powiedzieć: to jest najlepsze!

Druga kwestia to polewa – wyszła idealna, najlepsza keto-polewa do ciasta, jaką sobie można wyobrazić, lepsza nawet, niż zwykły lukier. I znów kluczem jest optymalne dobranie proporcji składników: serka Philadelphia (użyłam wersji light), syropu vitaiber (tak, wiem, znowu), oraz odżywki białkowej.

Trzecia kwestia to owoce. Zależało mi na kwaskowatych owocach, najbardziej pożądane były żurawiny – ale nie mogłam nigdzie dostać ani świeżych, ani mrożonych żurawin. Można oczywiście kupić suszone żurawiny, ale więcej w nich cukru i oleju słonecznikowego niż samych owoców, więc ta opcja w ogóle nie wchodziła w grę. Byłam już blisko zdecydowania się na mrożone maliny albo ewentualnie wiśnie, ale do ostatniej chwili nie dawałam za wygraną – i udało się, w Lidlu znalazłam mrożone bio borówki. Borówki czy żurawiny – niby nie to samo, ale jedne i drugie to drobne owoce z dość mocną skórką, a przede wszystkim bardzo kwaśne. Mocna skórka gwarantuje, że podczas pieczenia owoce nie puszczą bardzo dużo soku i nie rozmoczą całego ciasta, za to kwaśność super przełamuje słodycz polewy i placka. Całość smaków doskonale się ze sobą równoważy – w przyszłości będę nie raz wracać do tego przepisu, na pewno wykorzystam go z innymi owocami, np. borówkami czy truskawkami, ale gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu właśnie z kwaśnymi owocami.

Ciasto po upieczeniu – golas bez polewy, ale śliczny 🙂

Polewa idealna: słodka, lśniąca, gładka, idealnie spływa po cieście.

Ciasto jest wilgotne i aromatyczne, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kokosa.

Bezglutenowy keto-placek z mąki kokosowo-migdałowej, składniki na formę 22cm x 22cm

Ciasto

Polewa

  • 20g syropu vitafiber
  • 30g odzywki białkowej (u mnie waniliowa Bulk Powders Informed Whey)
  • 125g serka Philadelphia Light

Dodatkowo

  • 150g mrożonych borówek albo innych kwaśnych owoców

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zmiksować na średnich obrotach na jednolitą masę
  2. Masę wylać do natłuszczonej formy
  3. Z wierzchu wysypać równomiernie owoce
  4. Piec 40 minut w 165 stopniach na złoto
  5. Ciasto wyjąć, przełożyć na kratkę ostudzić
  6. Ze składników polewy ukręcić jednolitą masę, rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta
  7. Pokroić na 12 kawałków

Wartości odżywcze 1 kawałka:

153kcal / 9g tłuszcze / 9g węglowodany (2g cukru) / 4g błonnik/ 8g białko

Bezglutenowy ket-placek z mąki migdałowej i kokosowej

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Previous articleProteinowy serniko-makowiec bez cukru z polewą chałwową
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.