Bezglutenowe, idealnie wilgotne, aromatyczne ciasto bez cukru, odpowiednie dla diety keto, z wyśmienitą polewą.
W przypadku tego ciasta jestem zadowolona z kilku rzeczy. Po pierwsze wreszcie udało mi się uchwycić właściwą proporcję składników ciasta – jest miękkie i wilgotne, a nie jak większość bezglutenowych ciast twarde i suche. Kluczem było dobranie proporcji mąki migdałowej, mąki kokosowej i tłuszczu (użyłam zwykłego masła), oraz pozostałych mokrych składników: jogurtu i syropu vitafiber. Zrobiłam dotąd lekko licząc 30 podobnych ciast bezglutenowych i mogę z dumą powiedzieć: to jest najlepsze!
Druga kwestia to polewa – wyszła idealna, najlepsza keto-polewa do ciasta, jaką sobie można wyobrazić, lepsza nawet, niż zwykły lukier. I znów kluczem jest optymalne dobranie proporcji składników: serka Philadelphia (użyłam wersji light), syropu vitaiber (tak, wiem, znowu), oraz odżywki białkowej.
Trzecia kwestia to owoce. Zależało mi na kwaskowatych owocach, najbardziej pożądane były żurawiny – ale nie mogłam nigdzie dostać ani świeżych, ani mrożonych żurawin. Można oczywiście kupić suszone żurawiny, ale więcej w nich cukru i oleju słonecznikowego niż samych owoców, więc ta opcja w ogóle nie wchodziła w grę. Byłam już blisko zdecydowania się na mrożone maliny albo ewentualnie wiśnie, ale do ostatniej chwili nie dawałam za wygraną – i udało się, w Lidlu znalazłam mrożone bio borówki. Borówki czy żurawiny – niby nie to samo, ale jedne i drugie to drobne owoce z dość mocną skórką, a przede wszystkim bardzo kwaśne. Mocna skórka gwarantuje, że podczas pieczenia owoce nie puszczą bardzo dużo soku i nie rozmoczą całego ciasta, za to kwaśność super przełamuje słodycz polewy i placka. Całość smaków doskonale się ze sobą równoważy – w przyszłości będę nie raz wracać do tego przepisu, na pewno wykorzystam go z innymi owocami, np. borówkami czy truskawkami, ale gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu właśnie z kwaśnymi owocami.
Ciasto po upieczeniu – golas bez polewy, ale śliczny 🙂
Polewa idealna: słodka, lśniąca, gładka, idealnie spływa po cieście.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kokosa.
Bezglutenowy keto-placek z mąki kokosowo-migdałowej, składniki na formę 22cm x 22cm
Ciasto
- 100g odtłuszczonej mąki migdałowej
- 60g drobno mielonej odtłuszczonej mąki kokosowej
- 4 duże jajka
- 70g masła
- 40g syropu vitafiber
- 100g erytrolu
- 50g jogurtu naturalnego
- 1/2 ł proszku do pieczenia
- 1/2 ł sody oczyszczonej
Polewa
- 20g syropu vitafiber
- 30g odzywki białkowej (u mnie waniliowa Bulk Powders Informed Whey)
- 125g serka Philadelphia Light
Dodatkowo
- 150g mrożonych borówek albo innych kwaśnych owoców
Przygotowanie
- Składniki na ciasto zmiksować na średnich obrotach na jednolitą masę
- Masę wylać do natłuszczonej formy
- Z wierzchu wysypać równomiernie owoce
- Piec 40 minut w 165 stopniach na złoto
- Ciasto wyjąć, przełożyć na kratkę ostudzić
- Ze składników polewy ukręcić jednolitą masę, rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta
- Pokroić na 12 kawałków
Wartości odżywcze 1 kawałka:
153kcal / 9g tłuszcze / 9g węglowodany (2g cukru) / 4g błonnik/ 8g białko