Proteinowy serniko-makowiec bez cukru z polewą chałwową

0
Proteinowy serniko-makowiec bez cukru z polewą chałwową
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sernik proteinowy bez cukru i bez glutenu, ze świąteczną nutą: ze skórką pomarańczową, masą makową i polewą chałwową. Sernik jest wilgotny, kremowy dzięki dodatkowi ricotty, skórka pomarańczowa i woda z kwiatów pomarańczy idealnie pasują do masy makowej tworząc świąteczny klimat. Dodana w ostatniej chwili pod wpływem impulsu polewa chałwowa z proteinowej czekolady bez cukru Light Sugar była strzałem w dziesiątkę, który idealnie zbilansował słodycz zamykając wszystkie smaki w jedną świąteczną klamrę.

Podstawowy przepis na sernik proteinowy bez cukru

Baza sernikowa jest taka, z jakiej korzystam za każdym razem – jeśli znasz moje wcześniejsze przepisy to wiesz, że piekę z sera dr Oetker z dodatkiem ricotty i lub jogurtu greckiego (w zmiennych proporcjach), nieodzownym składnikiem moich serników jest syrop Vitafiber i odżywka białkowa, nie inaczej było tym razem. Vitafiber jest dodatkowym obok erytrolu źródłem słodyczy, który dodatkowo nadaje masie serowej mazistości i gęstości, jest też oczywiście źródłem błonnika, ale akurat w sernikach stosuję ten składnik bardziej ze względu na właściwości technologiczne, niż z uwagi na błonnik – przy bezglutenowych wypiekach to dobre lepiszcze. Jeśli chodzi o odżywkę, to tym razem użyłam waniliowej Bulk Powders Informed Whey – zależało mi na tym, żeby smak odżywki był neutralny i nie konkurował ani z pomarańczą, ani ze smakiem masy makowej.

Ciasto sernikowe bez cukru z masą makową i polewą z czekolady chałwowej

Masa makowa – domowa czy gotowiec?

Nie zdecydowałam się na robienie własnej masy makowej – na upieczenie sernika zdecydowałam się w ostatniej chwili przed spotkaniem wigilijnym, nie miałabym czasu na przygotowanie masy makowej, ale mówiąc zupełnie szczerze, nawet gdybym miała więcej czasu, i tak nie porwałabym się na własną masę makową: zbyt czasochłonne. Kupiłam więc gotową masę makową starając się wybrać taką o jak najlepszym składzie, ale oczywiście każda gotowa masa zawiera cukier (a może nie? dajcie znać w komentarzach jeśli uda się wam znaleźć masę makową bez dodatku cukru / syropu g/f). Ze względu na ten cukier zawarty w masie makowej, masę sernikową posłodziłam trochę mniej niż zwykle, ale to nie był dobry pomysł – masa makowa okazała się za mało słodka, żeby zrównoważyć to niedosłodzenie; przepis skorygowałam zwiększając odpowiednio ilość erytrolu, ale zostawiam tu informację na ten temat na wypadek, gdyby któremuś z was też przyszło do głowy ograniczanie słodzidła – nie trzeba.

Polewa chałwowa bez cukru

Ze względu na niedosłodzenie ciasta szukałam sposobu na dodanie słodkości rzutem na taśmę, na już gotowe ciasto. Mój wzrok padł na tabliczkę czekolady chałwowej Light Sugar i to był naprawdę wyśmienity pomysł, gorąco polecam wam skorzystanie z niego. Trzymana w temperaturze pokojowej czekolada Light Sugar nabiera formy półpłynnej, bo jest na bazie oleju kokosowego. W opakowaniu czekolady zrobiłam malutką dziurkę odcinając rożek i wyciskając czekoladę przez ten otwór udekorowałam całe ciasto. Po wstawieniu do lodówki polewa chałwowa stężała, zachowując formę ozdobnych zygzaków. Czekolady Light Sugar są słodkie i mają przepyszne smaki,będę korzystała z nich jako gotowej fit-polewy także przy innych wypiekach 🙂

Proteinowy serniko-makowiec bez cukru, składniki na 2 formy:

  • 1kg twarogu sernikowego dr Oetker
  • 340g jogurtu greckiego 3,5% tłuszczu
  • 250g ricotty
  • 70g syropu vitafiber
  • 100g erytrolu
  • 120g waniliowej odżywki białkowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie aromat pomarańczowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 5 dużych jajek
  • 0,5kg masy makowej
  • do dekoracji 100g czekolady chałwowej bez cukru Light Sugar

Przygotowanie

  1. Zmieszać na jednolitą masę, nie napowietrzając nadmiernie: sery, jajka, vitafiber, erytrol oraz pomarańczę (sok, skórkę i aromat)
  2. Dodać odżywkę białkową, wymieszać
  3. Wyłożyć masę do silikonowej formy
  4. Wyłożyć na wierzch masę makową kleksami, rozmazując ją tworząc ozdobne wzory
  5. Piec 45 minut w 160 stopniach w kąpieli wodnej
  6. Na koniec ostudzony sernik udekorować polewą chałwową

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/8 formy, 1/16 podanej ilości ciasta)

265kcal / 13g tłuszczu / 12g węglowodanów (2g cukru) / 20g białka / 3g błonnika

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes