Najlepszy krem czekoladowy bez cukru – tylko 147kcal – sprawdź czy zgadniesz z czego jest zrobiony :)

2
Najlepszy krem czekoladowy bez cukru – tylko 147kcal – sprawdź czy zgadniesz z czego jest zrobiony :)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Najlepszy krem czekoladowy bez cukru, o niskiej kaloryczności –  a jednocześnie super słodki, o idealnie aksamitnej, lekko puszystej konsystencji.

Bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez oleju kokosowego – dość niskowęglowodanowy, zdecydowanie niskotłuszczowy, ma 5 razy mniej kalorii niż tradycyjne kremy czekoladowe z cukrem i olejem palmowym.

Smakuje tak jak powinien – czekoladowo, gładko rozsmarowuje się na naleśnikach czy chlebku. Jeśli nie wiesz z czego jest zrobiony – gwarantuję, że nie zgadniesz. Przetestowane na kilkunastu osobach, wszystkim smakowało, nikt nie podejrzewał, że to może być coś eksperymentalnego.

Aha, czy wspominałam, że jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu? Nie? To robię to teraz 🙂

Większość zdrowych kremów czekoladowych bez dodatku cukru bazuje na dużej ilości daktyli – jeśli ktoś zjada taki krem ze wiadomością, że on i tak jest pełen cukru, tyle, że z daktyli, a nie z buraków, to spoko, nie mam z tym problemu. Natomiast nie lubię udawania, że coś jets hiper zdrowe i bez cukru, gdy w istocie nie wiele różni się od produktu z białym cukrem, pisałam o tym dość szeroko we wpisie na temat tego czym różnią się produkty bez cukru od produktów bez dodatku cukru, to zagadnienie coraz bardziej zyskuje na aktualności, w Lidlu, Leclercu czy Auchan są całe regały półek z batonami Ani Lewandowskiej czy Ewy Chodakowskiej, które wielkimi literami krzyczą „bez cukru”, małymi dodają „dodatku”; a w składzie na pierwszym miejscu daktyle a w tabeli składu, 40%, czasem nawet 50% cukru.

Cukier to cukier! buraczany, winogronowy, jabłkowy, kokosowy czy daktylowy: to wciąż cukier.

Ten krem zawiera sobie daktyle, ale w niedużej ilości. Jest słodzony bezkalorycznym erytrolem (a konkretnie jego odmianą o smaku brązowego cukru, Sukrin Gold), o jedwabistej smarownej konsystencji przesądzają gotowane na parze bataty i awokado.

Krem rewelacyjnie sprawdza się jako przełożenie tortu, za kilka dni pokażę przepisy z jego wykorzystaniem w tej roli!

Składniki na paleo krem czekoladowy bez dodatku cukru (600g – odpowiednik średniego słoika Nutelli 😉 )

  • 370g surowych batatów
  • 90g daktyli bez pestek
  • 100g dojrzałego, miękkiego awokado
  • 50g prawdziwego gorzkiego kakao
  • 70g Sukrin Gold, można zastąpić zwykłymerytrolem albo ksylitolem

Przygotowanie:

  • Bataty obieramy, kroimy w dużą kostkę, wkłDamy do palstikowego pudełka z pokrywką z wentylacją, podlewamy minimalną ilością wody i wstawiamy do mikrofalówki na 900W na 8 minut
  • Miękkie bataty osączamy z nadmiaru wody
  • Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę (około 5 minut w niezłym blenderze)
  • Krem zamykamy w szczelnym słoiku, przechowujemy w lodówce do tygodnia

Wartości odżywcze w 100g gotowego kremu:

142kcal / 3,4g tłuszczu / 23,6g węglowodanów / 2,7g cukru / 3g błonnika / 3,5g białka

Krem czekoladowy z daktyli i awokado

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes