Biała keto czekolada bez cukru z masłem orzechowym i solonym karmelem

0
Biała keto czekolada bez cukru z masłem orzechowym i solonym karmelem
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Przepis na domową białą keto czekoladę bez cukru nadziewaną masłem orzechowym o smaku solonego karmelu. Turbo pyszne połączenie białej czekolady, masła orzechowego i solonego karmelu w fit wersji to prawdziwa petarda smaku! Inspirację dla tej czekolady stanowiła tabliczka Lindt Hello Salted Caramel White – ale nasza czekolada ma oczywiście lepsze makro.

Przepis na domową keto białą czekoladę bez cukru:

Stosujemy proporcje:

  • 20g mleka w proszku odtłuszczonego, jeśli jest granulowane to mielimy na puder
  • 30g erytrolu zmielonego na puder
  • 50g masła kakaowego

Do czekolady nie dodajemy wody bo nie zastygnie na krucho! Masło kakaowe topimy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku i erytrol, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wylewamy cienką warstwę do foremki. Z podanych ilości wychodzi 100g czekolady, ilość należy dostosować do wielkości foremki – nasza ma 35 kostek i zużyliśmy do niej łącznie 130g masy czekoladowej, połowę na spód, połowę na wierzch.

Czekoladę wkładamy do lodówki do zastygnięcia, szykujemy masę.

Masa masło orzechowe & słony karmel

  • 30g masła orzechowego w proszku FitRec Karmel; można zastąpić PB2, orzechem w proszku Alnutrition albo Krukam, ważne, żeby było drobno mielone i koniecznie z prażonych orzechów ziemnych, zwykła mąka arachidowa z surowych orzechów się nie sprawdzi.
  • 30g wody
  • 30g syropu Vitafiber – można zastąpić 25ml wody + 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej + rozgnieciony słodzik w pastylkach
  • 20g odżywki o smaku solonego karmelu
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu Funky Flavors Salted Caramel
  • szczypta soli, najlepiej gruboziarnistej

Składniki mieszamy, gęstą pastę nakładamy na zastygniętą warstwę czekolady, mrozimy. Gdy zastygnie z wierzchu nakładamy pozostałą część czekolady – zastygnie niemal od razu bo masa orzechowa jest zmrożona. Można jeść!

Ile kalorii ma biała czekolada bez cukru?

Nasza nadziewana tabliczka waży 234g, w 100g ma  384kcal, 28g tłuszczu, 10g węglowodanów, 17g błonnika i 11g białka.

To oznacza, że w porównaniu do tabliczki Lindt ma:

  • 0 1/3 mniej kalorii
  • 10% mniej tłuszczu
  • 82% mniej węglowodanów, w tym o 90% mniej cukru
  • 10 razy więcej błonnika
  • 2 razy więcej białka

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes