Fit Recenzje: RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – baton białkowy z 5 źródłami białka

0
Fit Recenzje: RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – baton białkowy z 5 źródłami białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Batony RedCon1 zgarnęłam wszystkie za jednym zamachem w czasie szybkich zakupów, po 1 z każdego, nawet nie patrzyłam na to jakie mają smaki. Wybierając batona do pracy też nie spojrzałam na to jaki to smak, gdy w porze lunchu zobaczyłam że trafił mi się Iced Carrot Cake, czyli ciasto marchewkowe z lukrem (a nie lodem ;), trochę zrzedła mi mina. Sama nie wybrałabym chyba nigdy tego smaku, leżał by na dnie kartonu z batonami spychany w szary kąt długimi miesiącami – a czasem warto zdać się na pastwę losu 🙂

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – opakowanie

Nie jestem wielką fanką estetyki opakowań RedCon1, to jest charakterystyczne dla marki – czarne, matowe, z jasno złotym napisem, zdjęciem przekrojonego batonika – mocno realistycznym, umiarkowanie zachęcającym. Na zbliżeniu wygląda nawet ładnie, ale batony na półce wyglądają dość nijako – nawet nie mrocznie, ale właśnie nijako, nie wyróżniają się spośród innych.

Baton chwali się, że powstaje z 'real whole food’ czyli pełnowartościowych, prawdziwych składników, że może stanowić zastępnik posiłku i dostarcza 20g białka.

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake review

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – skład i makro

Składniki: mieszanka białkowa (izolat białka wołowego, białko łososia, białko kurczaka, albumina jaja, białko brązowego ryżu, białko grochu), bezglutenowe płatki owsiane, mieszanka węglowodanów (korzeń yam, odwodniony słodki ziemniak, skrobia z grochu, sproszkowana woda kokosowa, suszone jagody, odwodnione jagody goji, maltodekstryna, dekstroza, mct olej, guma celulozowa, cynamon, sól, sukraloza, acesulfam-potasu), izolat białka sojowego, oleje roślinne (almowy, sojowy), gliceryna roślinna, cukier, sorbitol, woda, maltitol , białko serwatki, kakao, orzeszki ziemne, mąka z brązowego ryżu, błonnik cykorii, naturalne aromaty, płatki kukurydziane, syrop kukurydziany, skrobia kukurydziana, lecytyna słonecznikowa, serwatka, mono i diglicerydy, lecytyna sojowa, beta-karoten, palmitynian witaminy, naturalne barwniki, sorbinian potasu, migdały, sukraloza, ekstrakt z papryki, barwnik kolor.

Skład jest naprawdę ciekawy – i znów cieszę się, że zdałam się na los i nie sprawdziłam składu przed zjedzeniem batona, bo gdybym to zrobiła, zraziłabym się do batona i na pewno wyczułabym w nim smak ryby i wołowiny (piłam kiedy czekoladowego szejka z białka wołowego i był absolutnie przepaskudny). Kursywą zaznaczyłam najciekawsze elementy składu, których pewnie nie widzieliście dotąd w znanych sobie batonach białkowych, ja na pewno nie spotkałam się dotąd z batonem, który miałby aż tak zróżnicowane źródła białka (mięso, ryba, jaja, rośliny i tradycyjne mleko), a do tego jeszcze skrobię z batatów i yam. Naprawdę ciekawie to rozwiązali i w sumie wolałabym na froncie opakowania przeczytać o takiej innowacji, a nie nudne bla bla że nie ma glutenu i GMO. Wiadomix. Skład chwalę, ale jak już robi się wholesome bar i chwali naturalnymi składnikami, to z czystej przyzwoitości można by nie dodawać do niego acesulfamu; nic do niego nie mam, ogólnie jestem prosłodzikowa, ale lubię spójność przekazu. A tu mamy dużymi literkami bataty i łosoś, a małą czcionką acesulfamik. Nieładnie.

Wartości odżywcze: spory baton 67g dostarcza uczciwe 260kcal, 20g białka, skromne jak na tę wielkość 9g tłuszczu i 26g węgli, z czego zaledwie 6g to cukier (reszta to zapewne skrobia).

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – konsystencja i smak

Po odpakowaniu widzimy sporej wielkości baton, którego biel onieśmieliłaby śnieg 🙂 Baton jest niemal odblaskowo biały, ten kolor jest trochę dziwny, mało naturalny, co ciekawe w składzie nie ma bieli tytanowej, która zwykle odpowiada za tak 'nasyconą’ biel polewy.

O ile baton w całości wygląda nieco sztucznie, o tyle po przekrojeniu jest już całkiem apetyczny – prawdę mówiąc w realu wygląda lepiej niż na opakowaniu!

Jak widać polewa jest naprawdę bardzo gruba!

Mamy przegrubą polewę – to by miało być coś na kształt białej czekolady, ale nie jest to do końca ten smak, raczej coś mleczno-śmietankowego, polewie brakuje tłustości białej czekolady, nie jest tak kremowa, taka bardziej tępa w smaku – ale jest jednoznacznie smaczna.

Mamy dużo przypraw, wyczuwam gałkę muszkatołową, goździki, jest tak trochę świątecznie, trochę ciastowo, ale baton nie morduje nozdrzy nadmiarem przypraw, jest akurat. W środku mamy duże kawałki migdałów, ładnie chrupią i kontrastują z masą – sama masa jest żadna, ani miękka, ani twarda, ani ciągnąca, jest tłem dla migdałów, polewy i czegoś jeszcze… Otóż jedząc batona dałabym sobie głowę uciąć, że są w nim kawałki marchewki – ale w składzie nie ma nic, co by nią mogło być! Nie wiem więc co zjadłam, ale smakowało jak marchewka i mi pasowało.

Baton jest bardzo sycący, smaczny, smak jest naturalny, pomimo zawartości sukralozy i acesulfamu nie zostawia słodzikowego posmaku. Dobrze wydane 260kcal.

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – gdzie kupić i za ile?

Batony RedCon1 MRE Bar nie są dostępne w Polsce, w Europie są w UK, ale najprostsze wydaje się kupienie ich na iHerb, tam z wysyłką do Polski za pudełko 12 batonów zapłacimy ok 150PLN- póki co nie ma jeszcze smaku Iced Carrot Cake, bo to nowość, ale pewnie wkrótce się to zmieni.

RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake – podsumowanie

O ile  smak ciasta marchewkowego jako takiego bardzo lubię, o tyle batony o tym smaku do mnie nie przemawiają – ten mnie pozytywnie zaskoczył i może następnym razem widząc coś o smaku carrot cake przypomnę sobie tę recenzję i z otwartym umysłem (i paszczą) podejdę do kolejnej próby. Niezły skład, smaczny, sycący, fajna konsystencja – daję 8kę.

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Summary
Review Date
Reviewed Item
RedCon1 MRE BAR Iced Carrot Cake
Author Rating
41star1star1star1stargray