Uwaga, to jest redukcyjna petarda! 50g białka & 400kcal!
Jeśli zastanawiasz się jaki zjeść posiłek aby miał jak najwięcej białka i jak najmniej kalorii, to ten omlet jest odpowiedzią na twoje dylematy.
Przepyszniasty, puszysty omlet dla fanów bananowo-mlecznych smaków – omlet o średnicy 28cm wypełniony kremem, z kawałkami chrupiącej bananowej princessy i kruchymi miśkami z kremem bananowym dodatkami na zdjęciach ma tylko 400kcal! Jeśli odejmiesz od omleta cheatowe dodatki (wafelek i misie), makro będzie jeszcze bardziej wyśrubowane!
SKŁADNIKI NA BANANOWY OMLET PROTEINOWY
- 100g białek jaj
- 1 małe jajko (45g)
- 15g mąki kokosowej odtłuszczonej drobno mielonej
- 30g odżywki białkowej np waniliowej albo innej w neutralnym smaku (WPI, WPC, kazeina albo mix)
- opcjonalnie słodzidło – tu erytrol
- szczypta gumy ksantanowej
- kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Banana Smoothie – z nowości ostatniego tygodnia ten aromat obok mlecznoczekoladowego Funky Flavors Sweet Kiddy Chocolate zdobywa wasze najlepsze recenzje
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g wody gazowanej
Składniki wymieszać, masę wlać na dużą nagrzaną patelnię psikniętą PAMem, smażyć około 6 minut pod przykryciem, potem przewrócić jeszcze na 2 minuty na drugą stronę.
Omlet smarujemy kremem przygotowanym ze 100g gotowego puddingu białkowego (waniliowy Ehrmann) z dodatkiem aromatu bananowego Funky. Aby zwiększyć objętość kremu dodaliśmy do niego wodę i gumę ksantanową, ale to nie jest niezbędne.
Gotowy omlet posypujemy dodatkami – tu pokrojona na kawałki bananowa princess i miśki Lotte.
Opcje & zamienniki:
- zamiast białek jaj można użyć drugiego jajka – makro będzie nieco inne
- jeśli lubisz bardziej puchate omlety możesz ubić białka jaj osobno na pianę
- guma ksantanowa – jest o tyle niezbędna, że ten omlet jest bezglutenowy i potrzebuje czegoś, co go scali. Jeśli nie masz ksantanu możesz zrobić omlet bez gumy licząc się z tym, że będzie się rozpadał (ale będzie tak samo smaczny), albo możesz zastąpić mąkę kokosową mąką pszenną
- zamiast gotowego puddingu białkowego można użyć skyra albo zrobić szybki budyń proteinowy samodzielnie rozprowadzając w 70ml wody 5g mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego i 15g odżywki białkowej
Wszystkie zmiany wpływają na zmianę całkowitych wartości odżywczych!