Potrójnie bananowy omlet proteinowy – 50g białka & 400kcal

0
Potrójnie bananowy omlet proteinowy – 50g białka & 400kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Uwaga, to jest redukcyjna petarda! 50g białka & 400kcal!

Jeśli zastanawiasz się jaki zjeść posiłek aby miał jak najwięcej białka i jak najmniej kalorii, to ten omlet jest odpowiedzią na twoje dylematy.

Przepyszniasty, puszysty omlet dla fanów bananowo-mlecznych smaków – omlet o średnicy 28cm wypełniony kremem, z kawałkami chrupiącej bananowej princessy i kruchymi miśkami z kremem bananowym dodatkami na zdjęciach ma tylko 400kcal! Jeśli odejmiesz od omleta cheatowe dodatki (wafelek i misie), makro będzie jeszcze bardziej wyśrubowane!

SKŁADNIKI NA BANANOWY OMLET PROTEINOWY

  • 100g białek jaj
  • 1 małe jajko (45g)
  • 15g mąki kokosowej odtłuszczonej drobno mielonej
  • 30g odżywki białkowej np waniliowej albo innej w neutralnym smaku (WPI, WPC, kazeina albo mix)
  • opcjonalnie słodzidło – tu erytrol
  • szczypta gumy ksantanowej
  • kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet  Banana Smoothie – z nowości ostatniego tygodnia ten aromat obok mlecznoczekoladowego  Funky Flavors Sweet Kiddy Chocolate zdobywa wasze najlepsze recenzje
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g wody gazowanej

Składniki wymieszać, masę wlać na dużą nagrzaną patelnię psikniętą PAMem, smażyć około 6 minut pod przykryciem, potem przewrócić jeszcze na 2 minuty na drugą stronę.

Omlet smarujemy kremem przygotowanym ze 100g gotowego puddingu białkowego (waniliowy Ehrmann) z dodatkiem aromatu bananowego Funky. Aby zwiększyć objętość kremu dodaliśmy do niego wodę i gumę ksantanową, ale to nie jest niezbędne.

Gotowy omlet posypujemy dodatkami – tu pokrojona na kawałki bananowa princess i miśki Lotte.

Opcje & zamienniki:

  • zamiast białek jaj można użyć drugiego jajka – makro będzie nieco inne
  • jeśli lubisz bardziej puchate omlety możesz ubić białka jaj osobno na pianę
  • guma ksantanowa – jest o tyle niezbędna, że ten omlet jest bezglutenowy i potrzebuje czegoś, co go scali. Jeśli nie masz ksantanu możesz zrobić omlet bez gumy licząc się z tym, że będzie się rozpadał (ale będzie tak samo smaczny), albo możesz zastąpić mąkę kokosową mąką pszenną
  • zamiast gotowego puddingu białkowego można użyć skyra albo zrobić szybki budyń proteinowy samodzielnie rozprowadzając w 70ml wody 5g mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego i 15g odżywki białkowej

Wszystkie zmiany wpływają na zmianę całkowitych wartości odżywczych!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes