Mamy coś naprawdę wyjątkowego. Nieopisanie dobrego. To, że hipciowe ciacho ma 40g białka w mniej niż 300kcal i jest bez cukru to tylko wisienka na torcie. To może być najlepszy biszkopt jaki udało się nam zrobić. Mięciutki, puszysty, wilgotny, bajecznie dobry. A pod biszkopcikiem lawa w typie kinderowym czyli połączenie białej czekolady z orzechami laskowymi. Szokująco dobre i niewiarygodnie proste – czas spędzony przy pracy góra kilka minut, plus 15 minut pieczenie. Na samym dole posta znajdziesz film – zobacz tą mięciutką biszkoptową kołderkę i zaplanuj kiedy sobie to cudo zrobisz!
Makro deseru bez Hipciora: 297kcal, B40 / W21 / T6
Hipciątko dodaje do deseru połowę kalorii, ale makro wciąż zacne, a smak nieopisanie dobry: 420kcal / B42 / W32 / T15
Kto robi pierwszy?
Składniki na biszkopt proteinowy
Ilość składników podana na 3 porcje z uwagi na jajko. Biszkopt dobrze się przechowuje, przez 2-3 dni nie obsycha więc można śmiało zrobić od razu te 3 porcje, przy czym lojalnie uprzedzamy, że skończą się pierwszego dnia
- 140g jogurtu gęstego (skyr, grecki)
- 1 jajko
- 40g białek jaj (z butelki albo sparzone)
- 30g mąki
- 4g proszku do pieczenia (z wagą, nie na oko)
- 30g odżywki białkowej*
Jeśli chodzi o odżywkę białkową, to zwykle unikamy polecania konkretnej, bo wiadomo, że większość osób ma w domu ulubioną i nie będzie kupować nowego opakowania dla jednego przepisu – ale jeśli macie możliwość użyć do tego przepisu odżywki MyProtein Hokkaido Milk, to zrób to koniecznie, bo połączenie białej czekolady, orzechów laskowych i tego mlecznego białeczka to jest ósmy cud świata. A jeśli nie masz, to waniliowa też da radę i też będzie pysznie. Ciekawych smaku Hokkaido Milk zapraszamy do przeczytania opisu w Guiltfree, wlaliśmy w niego całe serce aby oddać istotę tej pyszności.
Do brzegu.
Piekarnik nagrzać do 180C, składniki zamieszać, wystarczy widelcem. Pilnuj dokładnie ilości, nie dawaj na oko. Masę podziel na 3 porcje, wlej do foremek, piecz 15 minut. Nasze ciastka piekliśmy w foremkach silikonowych psikniętych pamem – dzięki temu są ślicznie zrumienione.
W czasie pieczenia zrób krem łącząc ze sobą:
- 150g waniliowego budyniu proteinowego Milsani (Ehrmann też dobry oczywiście)
- kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors
- 15g odtłuszczonej mąki z orzechów laskowych Grapoila
Mąka laskowa jest bogata w błonnik, więc działa jak zagęstnik i wyciągnie z budyniu nadmiar płynu.
Gotowe ciacho kroimy na pół w poprzek, robimy dziurkę na hipcia, smarujemy masę między dwie połówki i jemy.