Prosty i super efektowny przepis na białkowe słodkości – a teraz patrzcie na makro, jedno puchate biszkoptowe puchate serducho przygotowane z tego przepisu ma 22g białka w 160kcal!
Z podanego przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ma 160kcal, 22g białka, 12g węglowodanów i 2g tłuszczu.
Patrząc na te makrosy można się zastanowić po co komu batony białkowe? Ciasto można oczywiście poporcjować w foremki dowolnej wielkości, albo upiec w tortownicy albo foremce do tarty i kroić tradycyjnie na kawałki.
Przepis jest serio banalnie prosty – 3 minuty mieszania, nie wymaga miksera, czas pieczenia 17 minut, czyli w mniej niż pół godziny możesz przygotować sobie albo komuś takie słodkie puszyste cudeńko. Pyszne solo, z dodatkiem owoców, lodów albo polewy.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT PROTEINOWY
Proporcje na formę kwadratową 16cm x 16cm, albo okrągłą o średnicy 18cm
- 80g białek jaj (białka z około 3 jajek)
- 5g proszku do pieczenia
- 60g odżywki białkowej WPI – smak dowolny, jeśli chcesz uzyskać podobny efekt wybierz odżywkę w jasnym kolorze, użyliśmy Bulk Powders Birthday Cake
- 60g mąki orkiszowej/pszennej (glutenowej)
- 2 jajka
- 270g serka homogenizowanego light, może być zblendowany serek wiejski, ale to trochę zmieni wartości odżywcze – my używamy serka Milsani z Aldi – konsystencja gęsta i maślana jak w mascarpone, ma 12g białka i 66kcal
- szczypta soli
- słodzidło opcjonalnie – tabletki albo kropelki, nie używaj erytrolu, bo ciasto opadnie po wystygnięciu
- barwnik dla efektu, tu pithaja w proszku czyli naturalny różowy barwnik
PRZYGOTOWANIE – JAK ZROBIĆ BISZKOPT BIAŁKOWY BEZ CUKRU
Zmieszaj w dużej misce wszystkie składniki poza barwnikiem, nie jest potrzebny mikser, wystarczy widelec albo packa silikonowa. Odstaw ciasto na 3-4 minut aż zobaczysz, że proszek do pieczenia się aktywizuje i ciasto się leciutko pieni. Jeśli używasz barwnika, odłóż część masy i zmieszaj z barwnikiem, następnie wylej naprzemiennie masy do formy silikonowej albo metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto 17 minut w 175C z termoobiegiem, krój po całkowitym wystudzeniu. Ciasto dobrze się przechowuje, można upiec z 2-3 dniowym wyprzedzeniem, o ile barwnik jest odporny na utlenianie.