Jednoporcjowy deser Mars Raspberry Smash 37g białka & 295kcal

0
Jednoporcjowy deser Mars Raspberry Smash 37g białka & 295kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pięciowarstwowy jednoporcjowy deser o smaku malinowego Marsa, inspirowany australijską limitką Mars Raspberry Smash.

Bez odżywki białkowej a całość to 37g białka i mniej niż 300kcal, dawno nie udało się nam zrobić tak świetnej proporcji makrosów i sytości!

5 warstw: kremowa słodka nugatowo-śmietankowa pianka, kwaśna galaretka malinowa, słodki budyń karmelowy, mleczna polewa czekoladowa i chrupiąca kruszonka karmelowa!! Deser wygląda na pracochłonny, ale wszystkie warstwy są oparte na agarze i robi się je jedna za drugą, jest gotowy szybciej niż się można spodziewać i nie wymaga odstawiania do lodówki do zastygnięcia.

Przepis

W każdej masie korzystamy z płynu agarowego – zaczynamy od ugotowania 200ml wody + 7g agar + słodzidło jak ktoś lubi turbo słodko. Można zastąpić 200ml wody z 15g żelatyny, tylko będzie inne makro i trzeba pilnować, żeby żelatynowa galaretka nie zastygła (bo agarową jakby co można odgrzać i ponownie upłynnić, a żelatynowej nie).

Biała masa

  • 150g skyra naturalnego
  • słodzidło
  • połowa zagotowanego agaru
  • kilka kropli aromatu nugatowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej + 150ml zimnej wody

Zmiksować wszystkie składniki, wylać na dno miseczki. Można pominąć ksantan i dodatkową ilość wody, wówczas masa będzie bardziej zwarta niż piankowata i będzie jej mniej.

Masa malinowa

  • 100g malin świeżych lub mrożonych
  • 1/4 masy agarowej

Zagotować, wylać na biała masę.

Masa karmelowa

  • pół opakowania proteinowego budyniu karmelowego Milsani, do kupienia w Aldi. Można zastąpić Ehrmann albo zrobić zwykły budyń z torebki.
  • 1/8 masy agarowej

Zblendować składniki, masę wylać na maliny.

Polewa czekoladowa

  • 5g kakao
  • 10g odzywki białkowej czekoladowej albo 5g  dodatkowego kakao i 5g mleka/mleka w proszku
  • pozostała część masy agarowej

Podgrzać składniki, zamieszać, masę wylać na budyń karmelowy.

Z wierzchu udekorować kakao, malinami i rozkruszonymi cukierkami typu Werther’s Original – mogą być z cukrem albo bez cukru, przy takiej ilości to nie ma znaczenia, ale fajnie ich użyć, bo dodają extra chrupnięcie.

Agar zastyga na bieżąco, można od razu jeść!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes