Proteinowe fit krakersy bez tłuszczu a la Lay’s Oven Baked – 220kcal, 21g białka

0
Proteinowe fit krakersy bez tłuszczu a la Lay’s Oven Baked – 220kcal, 21g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Seria Lay’s Oven Baked przyzwyczaiła nas do niższych wartości kalorycznych, tymczasem na nowych krakersikach łatwo się naciąć😥 – mają dość długi skład a makrosy nie powalają 🙈 Przygotowaliśmy więc swoją wersję, która ma:
🏆2 razy mniej kcal
🏆prawie 3 razy więcej białka
🏆o połowę mniej węglowodanów
🏆17 (!) razy mniej tłuszczu

Z podanych proporcji wychodzi 110g mega chrupaśnych krakersów🔥🔥🔥 czyli około 2 bardzo sycące garście. Łapcie przepis:

SKŁADNIKI NA FIT KRAKERSY PROTEINOWE

✅ 35g chudego twarogu, najlepiej klinka takiego w trójkącie
✅ 35g mąki orkiszowej
✅ 15g kazeiny neutralnej* można zastąpić niesłodzonym białkiem wegańskim albo odtłuszczoną mąką migdałową, makro będzie inne
✅ 70ml wody
✅ 5g proszku do pieczenia
✅ solidna szczypta soli
✅ 10g przypraw, u nas suszone pomidory i oregano, dla uproszczenia liczymy to jako 10g węglowodanów**

* Kazeinę można zastąpić niesłodzonym białkiem wegańskim albo odtłuszczoną mąką migdałową, makro będzie inne. Nie polecam mąki kokosowej, bo ma bardzo dominujący smak – mąka kokosowa sprawdzi się natomiast jeśli chcesz przygotować takie krakersy na słodko, np. z cynamonem (to jest dobra myśl!). Ważne, żeby mąka migdałowa czy kokosowa był odtłuszczone, w przeciwnym wypadku krakersy nie będą chrupiące.

** Przypraw można oczywiście użyć całkowicie dowolnych, ulubione zioła, suszony czosnek, suszona cebula, sprawdzi się także mocno podsuszony aromatyczny ser typu parmezan. Gotowe krakersy można dodatkowo oprószyć przyprawami, ale ponieważ są niemal całkowicie beztłuszczowe, przyprawy nie będą się do nich lepić, dlatego polecam dodać wszystkie składniki smakowe bezpośrednio do ciasta przed pieczeniem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DOMOWYCH KRAKERSÓW BEZ TŁUSZCZU

👉Zagniatamy ciasto widelcem ze wszystkich składników.
👉Wałkujemy cieniutko między dwoma psikniętymi pamem arkuszami papieru do pieczenia
👉Tniemy w szachownicę grzbietem noża tworząc kawałki o boku ok 3cm
👉Pieczemy 7min w 220C
👉 Wyciągamy z piekarnika, rozsypujemy krakersy luzem na papierze, te skrajne są już gotowe i można przełożyć do miseczki, a te ze środka blachy wstawiamy na 10min do uchylonego wyłączonego piekarnika aby je całkiem obsuszyć żeby były kruche.

Krakersy dobrze się przechowują, ważne jest, żeby miał 100% suchy pojemniczek bo inaczej rozmiękną.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes