Proteinowe fit precle z kazeiny – 15g białka, 180kcal

0
Proteinowe fit precle z kazeiny – 15g białka, 180kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

🥨Precle.🥨 Fit precle.🥨🥨 Proteinowe fit precle💪 – jeden ma 180kcal i 15g białka!👌👌

Puszyste w środku, pokryte cienką brązową skorupką z zewnątrz🔥🔥. Mega pyszne – te na zdjęciach są wytrawne, ale można oczywiście zrobić je na słodko. Super do jedzenia ot tak sobie albo jako kanapka.

Przy okazji dowiedziałam się czym właściwie różnią się precle od innych drożdżowych wypieków – różnica tkwi w tym, że precle są przed pieczeniem kąpane we wrzątku z sodą oczyszczoną. Tej właśnie kąpieli zawdzięczają lekko chrupiącą, złocistą, słonawą skorupkę.

Z podanych proporcji wychodzą 4 precle o średnicy ok. 15cm – przepis jest prosty, największym wyzwaniem okazało się zwinięcie w stylowy sposób ciasta 😹.

SKŁADNIKI NA PROTEINOWE PRECLE

✅150g mąki, użyłam mąki orkiszowej
✅50g kazeiny bezsmakowej*
✅5g suchych drożdży instant
✅15g margaryny niskotłuszczowej (tu Flora Light)
✅15g jogurtu greckiego
✅75ml wody + 2 łyżki ewentualnie do dodania**

Dodatkowo:
✅60g sody oczyszczonej (nie proszku do pieczenia)
✅Spory garnek wrzątku
✅Sól, najlepiej gruboziarnista, ale nie miałam więc jest zwykła😜
✅Nasionka do obsypania – użyłam czarnego sezamu, siemienia lnianego, maku

* Kazeina niearomatyzowana występuje dość rzadko, ale w Guiltfree jest już dostępna neutralna kazeina MyProtein, podobny produkt ma też Ostrovit, ale nie testowaliśmy go osobiście). Kazeinę można próbować zastąpić wegańskim białkiem albo odtłuszczoną, drobno mieloną mąką migdałową lub kokosową, ale trzeba dostosować ilość wody

** Wodę dodajemy w ostateczności, po krótkim wyrobieniu ciasta, małymi porcjami gdy mamy pewność, że naprawdę jest potrzebna – w przeciwnym razie gdy chlupnie się za dużo ciasto będzie się lepić do rąk😥🤦‍♀️

➡️Ze składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę
➡️Po tym czasie ciasto powinno nieco wyrosnąć, dzielimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy w sznureczek długości około 50cm i zawijamy w kształt precla
➡️Gotujemy wodę z sodą.
➡️Każdego surowego precla z osobna wkładamy do wrzątku na łyżce cedzakowej na 30 sekund
➡️Mokre precle posypujemy dodatkami
➡️Pieczemy w 220C przez 10-12 minut, na złoto-brązowo

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes