Rozmnażamy owsiankę – 1,5L puchatej owsianki z 20g płatków owsianych

0
Rozmnażamy owsiankę – 1,5L puchatej owsianki z 20g płatków owsianych
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

„20g owsianki, tym się nikt nie naje :)” Hold my beer!

Zgodnie z obietnicą pokazujemy step by step jak przygotowujemy naszą piankową owsiankę. Z 20g płatków owsianych z miarką odżywki robimy 1,5L przepuchatej, mega sycącej owsiankowej piany. Taka porcja z dodatkami ma 211kcal, 26g białka, 19g węglowodanów i 3g tłuszcz.

Chyba już tradycją stanie się, że będziemy publikować zdjęcie z dłonią dla skali, żeby znów nam ktoś nie powiedział, że tym to się nikt nie naje. Jeśli myślisz, że to tylko powietrze i objętość i cię nie nasyci – daj sobie szansę zjeść taką porcyjkę. Podziękujesz potem 🙂

A jeśli komuś serio mało – pamiętajcie, że nasze przepisy (jak i większość innych) to tylko inspiracja, a nie recepta na życie. Pokazujemy wam jak korzystać z zagęstników, jak wydobywać z produktów ich właściwości, jak je ze sobą łączyć – wszystko nie po to, żebyście odtwarzali nasze przepisy 1:1, tylko żebyście mogli wykorzystać składniki u siebie w domu lepiej rozumiejąc ich działanie, w takich kompozycjach smakowych, ilościowych, jakie wam w duszy grają.

Klucze do osiągnięcia turbo puchatej owsianki są trzy:

  1. Zagęstnik – przepraszamy wszystkich, którzy by chcieli teraz zapytać czym zastąpić gumę ksantanową lub gumę guar – niczym się nie da. W tym przepisie to jest istota i kluczowy składnik, można użyć albo jednego, albo drugiego, albo połączyć oba, ale zastąpienie mlekiem w proszku, budyniem, większą ilością odżywki czy mąką ziemniaczaną nic nie da. Jeśli chodzi o to który lepszy – guma guar daje lepszy efekt przy odżywce kazeinowej, aale przy WPI oba zagęstniki sprawdzają się równie dobrze. Pamiętaj, że zagęstniki 'wyciągają’ smak z innych składników, więc aromatów i słodzideł używaj szczodrą ręką
  2. Mocny blender – my robimy 60 sekund w ninjy i jest genialnie, nieco słabszy blender może potrzebować do 3-4 minut, to tal jak z lodami anabolicznymi, objętość rośnie o około 40%. Lubimy zakładać się w którym momencie piana rosnąc w blenderze sięgnie jego dna, zwykle około 40. sekundy blender jest wypełniony na full.
  3. Mikrofala – koniecznie pod przykryciem. Tworzy się mikropodciśnienie i piana dodatkowo zyskuje na objętości około 30-40% – pokrywka nie odcina całego powietrza, wówczas zawartość by wybuchła, wystarczy, że ograniczy jego dopływ. Nie da się tego zrobić w piekarniku, więc owsiankę można oczywiście podpiec, ale nie urośnie

Składniki na owsiankę z guma ksantanową

1 bardzo duża porcja

  • 20g płatków owsianych
  • 30g odżywki białkowej, tutaj cynamonowa ESN z kazeiną
  • 5-7g gumy ksantanowej lub gumy guar
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzidło i lub aromaty, tutaj kropelki owsiankowe Funky Flavors Sweet Cereal Milk oraz aromat w proszku ESN Flav’N’Tasty Cinnamon Cereal
  • 450-500ml wody, może być mniej & mniej zagęstnika

Przygotowanie: po prostu zblenduj wszystko, a następnie podgrzewaj w mikrofali minutę pod przykryciem, podaj od razu z ulubionymi dodatkami, gorąco polecamy przecierowy mus 100% malin, jest bardziej malinowy niż maliny!

Przygotuj składniki – odżywka, płatki owsiane, zagęstniki i słodzidła – pamiętaj, że zagęstniki 'wyciągają’ smak z innych składników, więc aromatów i słodzideł używaj szczodrą ręką
Składniki przed zrobieniem owsianki zajmują mniej niż 700ml – gotowa owsianka to 1,5 litra!
Tradycyjnie – ręka dla skali 🙂


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes