Do Guiltfree wróciły limitowane smaki bezcukrowych budyni Winiary, które pokochaliście od pierwszego wejrzenia 😍 a skoro tak, to czas na obiecany przepis z ich wykorzystaniem – na pierwszy ogień leci Budyń bez cukru Winiary Słony Karmel w wydaniu a la deser Satino czyli budyń karmelowy ze słoną nutką i śmietankowa pianka z magicznym składnikiem podkręcajacym. smak 🤩🤤
👉 Miksujemy 5 sekund (nie dłużej) w blenderze 250ml wody lub mleka, połowę opakowania budyniu Winiary bez cukru o smaku solonego karmelu, 15g odżywki białkowej (u mnie solony karmel). Dodajemy słodzidło, tabletki, albo erytrol, jeśli erytrol to warto dodatkowo dać pół łyżeczki gumy ksantanowej żeby budyń zachował potem gęstość, bo erytrol ma właściwości rozrzedzające
👉 Miks budyniowy gotujemy cały czas (!) mieszając trzepaczką aż zgęstnieje, wlewamy do miseczki do zastygnięcia
👉 Rozpuszczamy 5g żelatyny w 40ml wrzątku, łączymy z 70g gęstego jogurtu albo serka (u mnie Milsani z Aldi).
Dodajemy magiczny składnik czyli 15g mleka z tubki – pomysł skradziony od @makrobeast Takie mleko to oczywiście sam cukier i tłuszcz ale jest go malutko i smakowo odwala świetną robotę więc warto!! Do całości na koniec delikatnie dodajemy 30g ubitego sparzonego białka i wykładamy piankę na budyń
👉 Gotowy deser dekorujemy pokruszonym waflem Good Food, polewamy sosem słony karmel np KFD albo 6pak i sypiemy dodatkowo różową sól
MAKROSY CAŁOŚCI: 283kcal, B26 W38 T3