Po ostatnim wpisie z przepisem na proteinową owsiankę szarlotkowa zostało nam się i z prawej, i z lewej flanki – szczerze mówiąc nie sądziliśmy, że owsianka może wzbudzić aż takie emocje! Z jednej strony padł zarzut, że 20g płatków owsianych to śmieszna ilość i nikt się nie naje a przy tym aż 300kcal to mega dużo. Z drugiej strony dostaliśmy krytyką, że owsianka to same węgle a do tego sztuczne białko i że to w związku z tym słabiutki przepis. Jeśli chodzi o ilość płatków owsianych to każdy może ją dostosować do siebie a 300kcal szczerze mówiąc nie wydaje się nam jakąś kolosalną wartością energetyczną na sycące śniadanie. Jeśli chodzi o węgle to dla większości ludzi są niezbędne do życia – osoby na diecie ketogenicznej po prostu omijają owsianki szerokim łukiem i tyle.
Gadaliśmy z producentami płatków owsianych, ale mówią, że takich bez węgli to się nie da zrobić 😉
Niemniej jednak wkładamy znowu kij w owsiankowy mrowisko i prezentujemy nowy przepis, tym razem na proteinowa owsiankę inspirowaną limitowaną świąteczną edycją chałwy królewskiej Wedla o smaku pierniczkowym z żurawinami. Na filmie możecie zobaczyć jak wielka objętościowo jest nasza porcja na początku filmiku specjalnie pokazujemy dłoni nad miską dla pokazania skali. Owsianka przygotowana z podanych poniżej składników ma prawie litr objętości i serio nie jest to mała porcja.
Cechą wyjątkową owsianki w naszym wydaniu jest puchatość i delikatność, to bardziej owsiankowa pianka niż owsianka kojarzona jako poklejuchowata breja. Puszystość osiągamy poprzez:
- dodatek gumy ksantanowej,
- minutę blendowania na turbo mocy
- i podgrzanie w mikrofalówce pod przykryciem
– każdy z tych czynników sprawia, że objętość owsianki rośnie o mniej więcej połowę zwiększając sytość gotowego dania i wydłużając czas jego jedzenia – czas przyjemności.
Chałwa jest bardzo mocnym smakiem, więc w tym przepisie użyliśmy chałwowego smaku tylko jako aromatu chałwowego a samej chałwy w formie posypki, ale chałwożercy mogą wkręcić w owsiany krem więcej chałwy, albo zastosować do kremu pastę tahini lub w wersji light odtłuszczona mąkę sezamową – każda opcja da większą gęstość, sytość i intensywny smak, polecamy kombinować i szukać swoich najlepszych smaków.
Składniki na proteinową owsiankę chałwową – 1 solidna porcja 900ml
- 20g płatków owsianych
- 30g białka – nie ma znaczenia jakie, im mniej tłuste tym ładniej rośnie w mikrofali, testowaliśmy ten przepis na białkach z dodatkiem MCT i choć wychodzi smacznie, to objętość siada; smak w miarę dowolny, bo chałwa i tak zabija wszystko swoją intensywnością
- słodzidło wg gustu
- 5g gumy ksantanowej + 400ml wody lub mleka (makro liczone dla wody); jeśli nie używasz ksantanu ogranicz liczbę płynu do 100ml
- aromat chałwy Funky Flavors Sweet Turkish Halva
Dodatki: 15g pokruszonej chałwy, 100g domowej frużeliny żurawinowej z erytrolem (może być dżem).
Wszystkie składniki owsianki wrzucić do blendera miksować na maksymalnej mocy 1 minutę, jeśli używasz gumy ksantanowej objętość powinna się zwiększyć o połowę.
Przelej masę do dużej miski z wysokim brzegiem zapasu, nakryj talerzem, wstaw do mikrofalówki na 3,5 minuty na maksymalną moc – masa urośnie o około połowę.
Polej frużeliną, posyp kruszoną chałwą, zajadaj na ciepło.