ŁATWY burger proteinowy z bajgla proteinowego & łososia, 25g białka & 325kcal

0
ŁATWY burger proteinowy z bajgla proteinowego & łososia, 25g białka & 325kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

W czasie gdy Polska żyje dorocznym comebackiem burgera drwala i zastanawia się nad tym, czy 1100kcal to dużo, czy bardzo dużo, i czy da się tym wyżywić całą wioskę, my szykujemy zdrową odsłonę fastfooda w formie przepyszniastego, mięciuśkiego bajgla proteinowego z pastą czosnkowa z awokado, ajwarem i burgerem z wędzonego łososia. Gwiazdą jest oczywiście buła, lepsza w smaku (o makrosach nie wspominając) niż wszystkie burgerowe buły razem wzięte. No genialna, musicie spróbować!!

Cała buła z naszymi dodatkami ma 325kcal, 25g białka, 15g węglowodanów i 15g tłuszczu.

Makrosy samej buły bez dodatków, z uwzględnieniem 5g pestek & nasion: 110kcal, 14g białka, 6g węglowodanów, 3g tłuszczu

SKŁADNIKI NA BAJGLE PROTEINOWE

Składniki na 4 bajgle o średnicy 12cm

  • 1 jajko
  • 135g chudego serka homogenizowanego lub gęstego skyra albo jogurtu greckiego
  • 40g białka jaj
  • 30g mąki pszennej
  • 30g odzywki białkowej bezsmakowej (tu białko bezsmakowe KFD WPC Pure, może być też bezsmakowa odzywka białkowa WPI Optimum Gold)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • nasionka do obsypania – tu sezam, czarnuszka, siemię lniane i pestki dyni, mogą być także zioła, suszone pomidory itp.

Składniki mieszamy widelcem na jednolita masę, na dno foremek sypiemy kilka szczypt nasion, na to delikatnie żeby ich nie przesunąć wykładamy łyżąką masę bajglową, z wierzchu sypiemy resztą nasionek i pieczemy 15 minut w 175C.

Gotowego burgera podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas było to:
  • 50g dojrzałego awokado z pastą czosnkową, solą i  pieprzem
  • 25g ajwaru (węgierska pasta pomidorowo-paprykowa)
  • duża garść rukoli
  • 50g burgera z łososia wędzonego na zimno (łosoś wędzony na DREWNIE bukowym, więc pozostajemy w klimacie drwala 😉 )

Burgerka można zrobić oczywiście w wersji z mięsem albo wegetariańskiej z kotletem z ciecierzycy (ale sama bula nie jest wege – zawiera jajka i mleko). Sama bułka jest niskokaloryczna i dostarcza 14g białka, stanowi więc super bazę proteinowa do dowolnej kanapki, z tej ilości ciasta można tez upiec 3 nieco większe bajgle, wówczas jeden będzie miał 18g białka i 140kcal!

Bajgle z tego przepisu są puszyste, wilgotne, świetnie wyrastają, pamiętaj, żeby je dobrze doprawić!

Jeden bajgiel białkowy ma średnicy około 12cm. Z tego ciasta można tez upiec delikatne bułeczki proteinowe, wystarczy wybrać inne foremki

Tak wyglądają bajgle proteinowe bezpośrednio po pieczeniu – skórka z wierzchu jest spieczona, od spodu jest ta 'ładniejsza’ część
Wybierz swoje ulubione dodatki – masz dobrą bazę proteinową w postaci bajgla, który dostarcza 14g białka, więc dodatki mogą być dowolne, niekoniecznie wysokobiałkowe.
Gotowa super sycąca buła o genialnych makrosach – drwalu, bój się, nadchodzi łososiowy bajgiel!! 😉
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes