Mięciutkie cynamonki proteinowe bez drożdży 10g białka & 108kcal

0
Mięciutkie cynamonki proteinowe bez drożdży 10g białka & 108kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Po nadzwyczajnie wielu nadzwyczajnie nieudanych próbach upieczenia miękkiej cynamonki o dobrym makro wreszcie to mamy – podejść było kilkanaście, niektóre wypieki były prześliczne, ale pomimo korzystania z rzekomo sprawdzonych przepisów za każdym razem otrzymywaliśmy albo gumiaka, albo kamlot. Wreszcie zamiast korzystać z cudzych przepisów opracowaliśmy własny – i ta-dam! Być może istnieją bardziej fotogeniczne bułeczki cynamonowe, ale nasze są pyszne, mięciutkie i maja znakomite makrosy, gorąco polecamy!

Wskazówki – co zrobić, żeby proteinowe bułeczki były miękkie:

  • nie używaj do pieczenia samego białka WPI/WPC, przynajmniej część zastąp kazeiną, jeśli nie masz kazeiny w proszku, możesz wprowadzić ją cichaczem’ w formie serka homogenizowanego lub gładko zmielonego twarogu
  • nie wyrabiaj za długo ciasta – gluten się aktywuje i ciasto będzie gumowate
  • dostosuj ilość płynów – surowa masa powinna być mało komfortowa do wałkowania, mokra
  • obniż temperaturę i wydłuż czas pieczenia, w ten sposób masa z wierzchu nie obeschnie i nie zrobi się twarda
  • dodaj choć odrobinę jakiegoś tłuszczu – u nas flora light

Składniki na cynamonki proteinowe

6 sztuk o średnicy ok 10cm

  • 75g mąki pszennej (nie owsianej)
  • 15g odżywki białkowej WPC, tu o smaku cynamonowym, może być waniliowa
  • 17g białka kazeinowego, tu More Nutrition cynamonowe
  • szczypta soli
  • 5g proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu drożdżówki cynamonowej Funky Flavors Sweet Cinnamon Roll
  • 110g serka homogenizowanego light (Maluta, Milsani, może być skyr)
  • opcjonalnie słodzidło
  • cynamon
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • 15g roztopionej margaryny light

Składniki zamieszać w misce na jednolita masę, nie za długo. Na koniec dodać odrobinę płynu aby masa nie była zbyt sucha.

Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia psikniętymi pamem, na grubość około 0,5cm. Posmarować tłuszczem, posypać erytrolem i cynamonem, zawinąć w rulon pomagając sobie papierem do pieczenia. Pokroić na 6 grubycg plastrów używając do tego za każdym razem świeżo umytego w zimnej wodzie mokrego noża.

Piec 25 minut w 170C.

Gotowe cynamonki posmarować kremem, użyliśmy do tego 50g skyra i 20g kremu o smaku białej czekolady i cynamonki HealthyCo Proteinella White Chocolate Cinnamon Bun

Bułeczki cynamonowe po pieczeniu, jeszcze bez lukru

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes