Szarlotka proteinowa na keto biszkopcie twarożkowym – 38g białka & 410kcal

0
Szarlotka proteinowa na keto biszkopcie twarożkowym – 38g białka & 410kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proteinowa szarlotka z sosem czekoladowym inspirowana limitowaną świąteczna czekoladą Wawel z nadzieniem szarlotkowym. O ile sama czekolada nas nie zachwyciła, a połączenie ciemnej czekolady z masą szarlotkową nie wydawało się szczególnie porywające, o tyle sam deser/śniadanie okazał się super smaczny. Kwestia dodatków i połączenia smaków zawsze jest kwestią indywidualną i nasze przepisy są tylko inspiracją dla was, ale chcieliśmy zwrócić waszą uwagę w tym przepisie na dwie rzeczy – genialny przepis na proteinowy biszkopt i sposób na ułatwienie sobie życia czyli pół-taśmowe szykowanie zdrowych posiłków, bo, umówmy się, nie każdy ma czas (i chęci!), żeby codziennie wstawać 30 minut wcześniej i szykować sobie czarowny jednoporcjowy deser na śniadanie.

Cała porcja ma około 0,5kg i makrosy: 410kcal, białko 39g, węglowodany 52g & tłuszcze 5g

#1 odkrycie to przepis na super ciasto. Ciasto wyszło nam trochę przypadkiem 🙂 I przypadkiem okazało się, że po upieczeniu staje się fantastycznym wilgotnym biszkoptem proteinowym, puchatym i wyrośniętym, ale nie suchym. Może nawet lepszym niż zwykły?! Ciasto jest szybkie, bezmikserowe, wymaga zero umiejętności kuchennych. Przewagą tego ciasta na tle innych proteinowych biszkoptów jest to, że nie wysycha i nie twardnieje – pozostaje mięciutki przez kilka dni.

#2 temat to trik – do przygotowania tego ciasta zużywamy 1 całe jajko, a cala porcja ma nieco ponad 400kcal – jajka dzieli się trudno, a 400kcal to za dużo, żeby stanowiło bazę posiłku, do którego ma być cos jeszcze dodane. Dlatego 1 porcję ciasta rozlewamy równymi porcjami w 3 miseczki piekąc na raz 3 biszkopciki, które przechowujemy w lodówce mając każdego dnia gotowy spód do wykorzystania do innego jednoporcjowego desero-śniadania. Nie jest to odkrycie na miarę Nobla, ale ułatwia sprawne przebrnięcie przez poranny labirynt pułapek braku czasu 🙂

SKŁADNIKI NA BISZKOPT PROTEINOWY

Składniki na 3 jednoporcjowe biszkopty albo 1 duży spód do ciasta

  • 1 jajko
  • 135g chudego serka homogenizowanego lub gęstego skyra albo jogurtu greckiego
  • 40g białka jaj
  • 30g mąki pszennej
  • 30g odzywki białkowej WPC/WPI w dowolnym smaku
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzidło

Składniki mieszamy widelcem na jednolita masę, rozlewamy do 3 psikniętych pamem miseczek, pieczemy 15 minut w 175C.

Na wystudzony biszkopt wylaliśmy masę karmelową przygotowaną z gotowca, wjechał budyń proteinowy Valio PROfeel Protein Pudding Caramel, ziwększylismy jego objętość dodając 150ml wody z 5g karagenu i kilkoma kroplami aromatu karmelowego Funky Flavors, można użyć zamiast karagenu żelatyny albo agaru dostosowując ilość proszku do płynów. Na tężejąca masę karmelową wjechała domowa frużelina jabłkowa (czyli jabłka duszone z erytrolem, cynamonem i kapką soku z cytryny, zagęszczone dowolnym budyniem w proszku), na 1 porcję około 170g jabłka, czyli jedno średnie. Całość zwieńczył sos czekoladowy zero, tu Mrs Taste, jeden z lepszych czekoladowych syropów zero jakie mieliśmy w rękach, szczere polecanko.

Budyń czy jabłka możecie sobie darować albo wybrać to co wam w duszy gra, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis na proteinowy biszkopt, w najbliższych dniach pokażemy jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie.

Połączenie smaku duszonych jabłek z cynamonem i czekoladą okazało się lepszą parą niż mogliśmy się spodziewać
Na tym zdjęciu najlepiej widać cudownie puszystą a jednocześnie wilgotną strukturę biszkopta na spodzie, zwróćcie uwagę na duże otworki po pęcherzykach powietrza

 

Tak wyglądają keto biszkopty proteinowe tuż po upieczeniu, a poniżej każdy z nich z osobna

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes