Prosty przepis na bezglutenowe keto ciastka makadamia – 4 składniki & 4g węglowodanów

0
Prosty przepis na bezglutenowe keto ciastka makadamia – 4 składniki & 4g węglowodanów
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Najprostszy z możliwych przepis na keto ciastka – nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, składniki można swobodnie zastępować innymi, nie ma skomplikowanych składników – wszystkich składników jest zresztą 4. Nie potrzeba miksera, wyrastania, oczekiwania, chłodzenia – 3 minuty mieszania składników i formowania ciastek, 12 minut pieczenia i ciastka gotowe.

Ciasteczka są kruche, maślane, ale nie nieprzyjemnie tłuste, ich słodycz przełamują dodatki kwaśnych owoców. Proporcje makroskładników ciastek są skrojone na miarę pod keto: 305kcal, 27g tłuszczu, 4g węglowodanów netto i 10g białka – białko jest ważne, ale aby nie wypaść z ketozy równie ważne jest pilnowanie, by nie było w diecie zbyt dużo białka.

Łatwy przepis na keto ciastka dla początkujących – jedno ciastko wielkości dłoni ma 4g węglowodanów netto!

Proporcje składników dopasowaliśmy do jednego jajka – tak, żeby było jeszcze prościej. Z podanych proporcji wyjdzie 5 ciastek, możesz je oczywiście dowolnie zwiększyć, albo zamiast 4 ciastek upiec jeden spód do kruchego ciasta (to będzie ilość odpowiednia na formę o średnicy 19cm). Proste? Proste, to jedziemy!

Składniki na proste keto ciastka:

  • 170g masła makadamia – można zastąpić dowolnym innym masłem crunchy lub smooth, w przepisach keto szczególnie peolcamy masła makadamia, pecan i z nerkowców oraz oczywiście migdałowe
  • erytrol – tu 50g
  • 1 jajko
  • 35g odżywki białkowej – i tu ważna rzecz, to musi być albo odżywka kazeinowa, albo mieszana (WPC, WPI & kazeina), albo wegańska odżywka proteinowa, albo kolagenowa/wołowa odżywka, jednym słowem każda, byle nie klasyczne WPC lub WPI, bo ciastka są bezglutenowe i upieczone na białku WPC będą się rozpadać, wyjdą kruche i niesmaczne. W tym przepisie użyliśmy odżywki mieszanej kazeinowo-serwatkowej PEScience Select Protein Amazin Snickerdoodle
  • szczypta soli (nie pomijaj)

Opcjonalne dodatki smakowe (są uwzględnione w wyliczonej kaloryczności)

Przygotowanie – jak upiec keto ciastka

Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Nie dodawaj więcej jajek, wody ani żadnych innych płynów, pozwól, by masło zmiękło pod wpływem ciepła dłoni, już po minucie ugniatania masa będzie jednolita i plastyczna. Podziel masę na 5 równych kulek, każdą rozpłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba natłuszczać papieru, ciastka praktycznie nie wyrastają, więc można je rozmieścić blisko siebie.

Pieczemy 12-14 minut w 160C – nie zwiększaj temperatury, szczególnie, jeśli używasz czekolady bez cukru, bo jest podatna na przypalenie. Ciastka są gotowe gdy brzegi są złote a środek jeszcze miękki – wyjmij blachę z piekarnika i zostaw na niej ciastka do całkowitego wystudzenia – jeśli zdejmiesz je wcześniej, pokruszą się, jeśli odczekasz do końca stygnięcia, będą idealne!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes