DWUskładnikowa biała czekolada proteinowa bez ani grama cukru, 32% białka. Czas pracy <10 minut, przyjemność jedzenia & satysfakcja samodzielnego wykonania bezcenna.
Do przygotowania 1 tabliczki proteinowej czekolady potrzebujesz:
- 30g masła kakaowego (znajdziesz w Guiltfree)
- 30g dowolnej odżywki białkowej – jeśli chcesz czekoladę bez cukru, ale niekoniecznie proteinową, zamiast odżywki użyj mleka w proszku i słodzika w tabletkach
- plus opcjonalnie zielonej herbaty matcha (tu @moyamatchapl ) jeśli chcesz podkręcić smak i kolor. Odżywka jest słodka, więc czekolada nie wymaga dosładzania.
Nie dodawaj do czekolady mleka, wody, śmietanki ani alkoholu bo tabliczka nie stężeje!
Jak zrobić czekoladę?
Połam masło kakaowe na małe kawałki i podgrzej do płynnej postaci w mikrofalówce (3 x 1 minuta 450W). Wskazówka: ustaw miseczkę na brzegu kręcącego się talerza, nie na środku, dzięki temu masa będzie się stopniowo topić i się nie spali. Możesz także postawić miseczkę z masłem kakaowym nad garnkiem z gotującą się wodą.
Jeśli nie wszystkie kawałki się roztopiły, po prostu zamieszaj łyżeczką. Do gorącego tłuszczu dodaj odżywkę białkową – pamiętaj, żeby nie podgrzewać w mikrofali masła RAZEM Z odżywką, bo się zwarzy.
Odlej 2 łyżeczki masy i zmieszaj z matchą, zrób zygzaki, zalej resztą masy czekoladowej, odstaw na 5 minut do lodówki do zastygnięcia.
Gotowe!