Prosimy nie regulować ekranów, ten serniczek serio ma taki kolor💓💓💓💗 a jego zasługą jest szczypta (dosłownie!) utartego na pył suszonego buraka. To już ostatnie truskawkowe podrygi 🍓🍓🍓zanim te cudne owoce znikną na cały rok, więc raz jeszcze grają główną rolę.
Przepis to wariacja na temat pokazywanego kilka dni temu cytrynowego sernika, tym razem użyłam odżywki o smaku białej czekolady i zmieniłam proporcje – to raczej truskawki z ciastem, niż ciasto z truskawkami😉
Cała forma o średnicy 24cm to 2,6kg ciasta💪
Makro w 100g: 66kcal, B8g, W4g, T2g
Po podzieleniu na 8 części mamy potężny kawałek 216kcal, B26g, W14g, T6g, redukujący wielbiciele dużych objętościowo posiłków będą zadowoleni 😎😎
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego President,
- 40g żelatyny,
- 1kg truskawek,
- 100g odżywka o pasującym smaku,
- słodzidło wg gustu (u mnie 150g erytrolu),
- łyżka gumy ksantanowej,
- ok 200ml wody
➡️➡️
Pewnie wiecie co i jak, ale dla niewtajemniczonych szybki przepis:
✏żelatynę rozrabiamy w 100ml wrzątku,
✏twaróg blendujemy z odżywką, słodzidłem, żelatyną, gumą ksantanową, wodą, na gęstą masę. Masy jest dużo, przy takiej ilości polecam podzielić na dwie porcje.
✏Masę zostawiamy do lekkiego stężenia, w tym czasie myjemy truskawki, osuszamy, większe kroimy na kawałki.
✏Truskawki wrzucamy do gęstniejącej masy, mieszamy krótko, przelewamy do formy, chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
[…] Truskawki w sernikowej piance proteinowej – czyli jak zrobić proteinowy sernik na zimno bez cukru i jajek z gumą ksantanową […]