Baton z nerkowcami o smaku Birthday Cake z nadzieniem malinowo-truskawkowym – możemy bez cienie skromności powiedzieć, że to najsmaczniejszy baton o smaku Birthday Cake jaki jedliśmy, ale to nie nasza zasługa tylko odżywki CNP Birthday Cake, któa już w przyszłym tygodniu będzie dostępna w Guiltfree! Niektórzy z was mieli już okazję ją testować w próbkach i wiemy że bardzo przypadła wam do gustu. Możecie na nią poczekać, ale przepis warto wykorzystać z dowolną odżywką, bo baton ma super makrosy i znakomitą mięciutką konsystencję, w każdym wariancie smakowym będzie extra. Nie wymaga pieczenia, mrożenia, czekania, robi się go w max 10 minut!
Składniki na 6 batonów:
Masa:
- 150g skyr naturalny
- 20g syrop zero, tu waniliowy, smak dość dowolny
- 100g białek jaj (sparzone lub pasteryzowane)
- 65g erytrolu zmielonego na puder
- 50g masła z nerkowców (mogą być inne orzechy)
- 130g odżywki proteinowej (tu CNP Birthday Cake, może być mąka owsiana, kokosowa, mleko w proszku)
- 85g syropu Vitafiber (może być margaryna light, olej kokosowy albo syrop klonowy)
- opcjonalnie szczypta gumy ksantanowej
Nadzienie:
- 5g kwas cytrynowy
- 30g Sos malinowy (tu Prosto ze Wsi, 100% malin)
- 40g liofilizowanych truskawek
Zamiast masy malinowej można użyć gęstego dżemu albo dowolnego kremu do smarowania
Plus dodatkowo do dekoracji biała czekolada bez cukru i posypka lukrowa
- Składniki masy batonowej zagnieść rękami aż powstanie gładka plastelina.
Podzielić masę na równe kulki, każdą rozpłaszczyć w dłoniach na placek, włożyć do foremki, nałożyć porcję dżemu lub innego nadzienia i zakleić resztą masy formując batona. - Gotowe batony polać czekoladą i posypać posypką.
- Przechowuj batony w lodówce owinięte folią, zachowają świeżość ok 5 dni.