4 kromki pieczywa czosnkowego z serem w Pizza Hut to 583kcal i 253g tłuszczu – nasza wersja ma formę chrupiącego, przypieczonego na złoto placka o średnicy 4ocm (!), z super aromatycznym ciągnącym serem, a całość to 65g białka i 454kcal! Zapisz przepis na później i zrób koniecznie – może być duży jak pizza jak u nas albo mieć formę małych kromek do podgryzania w czasie wieczoru z Netflixem.
Dużą zaletą tego przepisu oprócz makrosów i tego że jest szybki do przygotowania jest skalowalność – można zrobić dwa razy mniejszą porcję, albo dowolnie większą, dla jednej osoby albo dla kilku.
SKŁADNIKI – PROTEINOWY PLACKO-CHLEBEK CZOSNKOWY
- 14g mąki łubinowej (może być pszenna)*
- 24g mąki pszennej
- 24g kazeiny bezsmakowej (może być mąka pszenna, może być WPC, ale zmniejsz o połowę ilość białek jaj)*
- 50g jogurtu/serka/skyra (tu Maluta)
- 35g białek jaj w płynie (może być woda)*
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5g pasty czosnkowej albo 2-3 ząbki czosnki
- duża szczypta soli
Dodatki:
- 45g tartego sera piórko
- 65g mozzarelli light
Dodatkowo rękaw do pieczenia i PAM do psiknięcia – nie są niezbędne, ale przyspieszają i ułatwiają pracę.
* Zmiany składników wpłyną na końcowe makro
Zagnieć ciasto (2-3 minuty), rozwałkuj cienko w rękawie do pieczenia (patrz film) albo między dwoma arkuszami papieru. Ciasto posyp serkami. Piecz 8-10 minut na złoto w 180C termoobieg góra-dół.