Jednoporcjowe bezglutenowe Oreo Brownie z mirofalówki z gumą ksantanową

1
Jednoporcjowe bezglutenowe Oreo Brownie z mirofalówki z gumą ksantanową
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jednoporcjowe Oreo Brownie w wersji białkowo-bezcukrowej, czyli niby nic nowego… a jednak, bo ciacho jest zrobione w mikrofalówce, czyli na zrobienie tego cudeńka potrzebujesz góra 5 minut.

➡️Makrosy całości (10cm x10cm x5cm): 230kcal, B36, W13, T3.

Lecimy z przepisem
👉2 biszkopty o średnicy 10cm i łącznej wysokości 3cm

✏15g mąki (kokosowej, laskowej),
✏15g odżywki białkowej (czekoladowej)
✏10g mleko w proszku, u mnie odtłuszczone,
✏5g kakao (użyłam czarnego dr Oetker dla efektu),
✏słodzidło (użyłam erytrolu)
✏szczypta gumy ksantanowej
✏sól, proszek do pieczenia

Składniki mieszamy, dolewamy wody powoli, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Mąka kokosowa wymaga więcej wody, laskowa i migdałowa mniej.
Wstawiamy do mikrofali na 2 minuty i 📣📣📣📣patrzymy przez szybkę jakby od tego zależały losy świata😁. Jak tylko ciasto przestanie rosnąć, od razu wyciągamy, bo inaczej wyjdzie za suche.

👉Gdy ciasto stygnie, robimy masę.
✏70g jogurtu (u mnie Maluta, może być skyr)
✏1g-2g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
✏1g gumy ksantanowej (może być guar)
✏10g odzywki białkowej (wanilia, śmietanka itp.)
słodzidło
✏opcjonalnie aromat (użyłam Funky Flavors Creme de la Crème)

Miksujemy minutę na jednolitą masę, żelatyna w połączeniu z gumą bardzo szybko ścina krem, więc trzeba się uwijać. Ciasto kroimy nożem albo nitką na dwa placki, dolny smarujemy kremem, przykrywamy górnym, chłodzimy w lodówce 10 minut albo jemy od razu 🙃

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes