Kvarcuchy – kvargowe gofry proteinowe z jabłkami – 42g białka & 458kcal

0
Kvarcuchy – kvargowe gofry proteinowe z jabłkami – 42g białka & 458kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kvarcuchy, czyli kvargowe gofry z jabłkami, połączenie racuchów z kvargiem daje mięciutkie, puszyste, biszkoptowe gofry z soczystymi kawałkami pieczonych jabłek. Super przepis na komfortowe leniwe weekendowe śniadanie.

Wielgachna porcja gofrów dostarcza 40g białka w 450kcal.

Składniki na proteinowe gofry

  • 30g odżywki białkowej WPI lub WPC
  • 1 duże jajko
  • 25g mąki pszennej
  • 70g serka kvarg – może być serek homogenizowany
  • 70ml wody gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie aromat, np. szarlotkowy
  • opcjonalnie słodzidło
  • 1 średnie jabłko (ok 200g)
  • erytrol w pudrze do posypania

Zmieszaj składniki ciasta widelcem na jednolitą masę i odstaw na kilka minut aż lekko urośnie.

Smaż gofry porcjami w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej pamem gofrownicy wkładając między dwie porcje ciasta plasterki jabłek. Piecz na złoto, pomiędzy goframi nagrzewaj gofrownicę od nowa.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes