Kvarcuchy, czyli kvargowe gofry z jabłkami, połączenie racuchów z kvargiem daje mięciutkie, puszyste, biszkoptowe gofry z soczystymi kawałkami pieczonych jabłek. Super przepis na komfortowe leniwe weekendowe śniadanie.
Wielgachna porcja gofrów dostarcza 40g białka w 450kcal.
Składniki na proteinowe gofry
- 30g odżywki białkowej WPI lub WPC
- 1 duże jajko
- 25g mąki pszennej
- 70g serka kvarg – może być serek homogenizowany
- 70ml wody gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie aromat, np. szarlotkowy
- opcjonalnie słodzidło
- 1 średnie jabłko (ok 200g)
- erytrol w pudrze do posypania
Zmieszaj składniki ciasta widelcem na jednolitą masę i odstaw na kilka minut aż lekko urośnie.
Smaż gofry porcjami w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej pamem gofrownicy wkładając między dwie porcje ciasta plasterki jabłek. Piecz na złoto, pomiędzy goframi nagrzewaj gofrownicę od nowa.