Chleb to – obok ziemniaków – ten produkt, z którego w pierwszej kolejności rezygnujemy na diecie; zamiast całkowicie go eliminować, warto poszukać rozsądnych zamienników i włączyć je do diety na stałe, nie tylko na czas redukcji
Podstawowy produkt, który znajdziemy w każdym domu – idealny na śniadanie, II śniadanie i kolacje, oczywiście z ulubionymi dodatkami. Chleb może mieć różną kaloryczność, w zależności od tego, z jakiej mąki oraz ziaren został przyrządzony. Kromka chleba pszenno-żytniego ważąca 35 g to 86 kcal, kromka chleba razowego dostarcza z kolei 75 kcal, kaloryczność chleba tostowego wynosi 92 kcal, a chleba graham 66 kcal.
Korzystając z gotowej mieszanki można samodzielnie przygotować w domu bezglutenowy chleb niskowęglowodanowyJedna kromka niskowęglowodanowego chleba Ciao Carb wypiekanego z mąki psyllium ma tylko 27kcal